Cecil Rhodes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Cecil Rhodes
Cecil Rhodes
Født 5. juli 1853
Storbritannia Bishop's Stortford i Storbritannia
Død 26. mars 1902 (48 år)
Kappkolonien Muizenberg i Kappkolonien (nåværende Sør-Afrika)

Cecil John Rhodes (født 5. juli 1853, død 26. mars 1902) var en britisk imperialist og grunnlegger av kolonien Rhodesia, siden 1980 kjent som Zimbabwe. Kolonien Rhodesia ble oppkalt etter ham. Han tjente seg rik på det sørlige Afrikas naturressurser.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Rhodes ble født i Bishop's Stortford i England, hans far var prest. Han reiste som ung mann for første gang til Afrika av helsemessige årsaker, men snart begynte han å tjene gode penger på gruvedrift i Kimberley diamantgruve. I 1888 dannet han et eget selskap, De Beers Consolidated Mines (som fremdeles eksisterer).

Imperialisten[rediger | rediger kilde]

Rhodes hadde store visjoner om britisk herredømme i Afrika og hans kongstanke var å få bygget en jernbane gjennom hele Afrika, fra sør til nord.

Etter å ha vendt tilbake til hjemlandet, studerte han ved Oriel College i Oxford. På grunn av helsen måtte han snart reise til varmere klima igjen.

Tilbake i Sør-Afrika gikk han inn i politikken og i 1890 ble han statsminister i Kappkolonien. Han ble også direktør for South Africa Company, som administrerte omtrent det samme området som nåværende Zimbabwe. I 1896 gikk han av som statsminister etter at hans venn Leander Starr Jameson hadde ledet felttog inn på boernes områder i Transvaal. Han forble en ledende person i det politiske liv i det sørlige Afrika, spesielt under boerkrigen.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Han var i hele sitt relativt korte liv plaget av helsen. Rhodes legat, som kun tildels utenlandske studenter som ønsker å studere ved University of Oxford, ble opprettet i hans testament.