Camillo Bastrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Camillo Bastrup
Født13. feb. 1858Rediger på Wikidata
Død7. jan. 1934Rediger på Wikidata (75 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Den spesielle jugend-døren var inngang til Dampbageriet. Camillo Bastrups våpenskjold til venstre
Rådhusgate 5

Peder Camillo Andreassen Bastrup (født 13. februar 1858 i Høvåg i Aust-Agder, død 7. januar 1934) var en sentral person i Kristiansands næringsliv. Han kjøpte fergen D/S Flekkerøy i 1906 og drev flekkerøyferja frem til 1916/1917.

Camillio var sønn av Andreas Bastrup og Mathilde Christine Nottosen. Han var først gift med Nancy Charlotte Olsdatter, deretter med Marie Kristine Hein.

Om Camillo Bastrup[rediger | rediger kilde]

Camillo Bastrup var sønn av rorskarlen (tittel på fergemann) Andreas Bastrup. Camillo var født i beskjedne kår i 1858. Fra 1873 til 1878 var han beskjeftiget i firmaet Brødr. Rosenkilde, hvor man drev skipshandel og dampskipsekspedisjon. Senere ble han ansatt i Christianssands Møller inntil 1887. I 1887 ble Dampbageriet omdannet til aksjeselskap. Camillo Bastrup overtok en større aksjepost. I 1891 overtok han hele selskapet.

Etter den tredje store bybrann i Kristiansand i 1893 bygde Camillo et 3.etasjers murbygg i Rådhusgaten 5. I dette bygget installerte han et fullmoderne dampbakeri. Murbygget er i jugendstil og er vernet.

Han ble administrerende direktør i Dampbageriet 3. september 1918.

Den 26. september 1932 ble han utnevnt til æresmedlem av Kristiansands handelsstandsforening.

Han hadde stadig planer om å utvide bedriften.

Han hadde fem barn.

Camillo Bastrup importerte og distribuerte også kaffe til Sørlandet.

Dampbageriet[rediger | rediger kilde]

Dampbageriet, eller dampen som det gjerne kalles på folkemunne er en liten håndverksbedrift med lange tradisjoner, som et av landets eldste bakerier etablert i 1862 av blant annet Camillo Bastrup. Bakeriet ble stiftet av grosserer Jørgen Christiansen og børskommisær H.J. Preus. Bakeriet var det første industrielle bakeri i landet. det vedble i en årrekke å være det eneste dampbakeri i Norge. J Christiansen var en dyktig forretningsmann. Han startet bryggeri både i Larvik og Kristiansand. CB drev kledefabrikk og et farveri i Drammen. Han var meget aktiv og ble partner i Kristiansand Mek. Verksted og han eide i mange år Christiansands Møller, dengang Grim Møller m m. Camillo Bastrup som var ansatt i Grim Møller gikk inn i dampbageriet, i 1887 ble Dampbageriet omdannet til aksjeselskap og i 1891 eide Camillo Bastrup alle aksjene alene.

Espen Albert som nå er daglig leder, er 4. generasjon dampbager og oldebarn til Camillo. Bedriften har helt siden starten ligget i Rådhusgaten 5 – eller Bryggebakken som det kalles fra gammelt av. På slutten av 1800-tallet var bedriften både bakeri, knekkebrødfabrikk og grossist. Fra ca 1960 ble hovedfokus storproduksjon av brød og rundstykker. Det ble levert brød til hele Sørlandet og begrepet kun to ord, dampens kneipp – ble et godt innarbeidet slagord. På begynnelsen av 1970-tallet var Dampbageriet norges mest rasjonelle bakeri. På midten av 80-tallet trakk bakeriet seg ut av dagligvare markedet, og en ny epoke med hovedfokus på tradisjonelt bakeri ble påbegynt.

Betydning i dag[rediger | rediger kilde]

Camillo Bastrup importerte kaffe mot slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. En kaffebar i Kristiansand er oppkalt etter han.

Camilo Bastrup er navnet på bakeren i den historiske filmen Yohan - Barnevandrer. Filmen beskriver barnearbeidAgder og viser kontrasten mellom den rike borgeren Bastrup og de fattige barna som måtte forlate hjemmet sitt for å overleve. Karakteren hjelper barna.