Camõeshaven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inngangspartiet til Camõeshaven.

Camõeshaven (portugisisk: Jardim Luís de Camões) er et parkanlegg sentralt i Macao. Det er til minne om den portugisiske nasjonalskalden Luiz Vaz de Camões (1524–1578) som kan ha tilbragt noe tid i Macao i 1557, da han skrev sitt mest berømte verk, det episke diktet Os Luisades om Vasco da Gamas sjøreise. En tradisjon fra tidlig 1600-tall vil at ikke bare besøkte han Macao, men han innehadde også et offentlig embede der. Det er ikke utenkelig at tradisjonen stemmer. På denne tiden var han blitt forvist fra Lisboa til Goa, og det er vel kjent at han reiste meget omkring. I haven er den såkalte Camõesgrotten, der han skal ha fått dikterisk inspirasjon.

Det er også satt opp en statue til minne om den koreanske katolske prest Andreas Kim som ble drept under kristenforfølgelser i sitt hjemland i 1836. Han fikk sin presteutdannelse i Macao.

Anlegget omfatter også Camões-grotten, der Luís de Camões etter sigende bodde. Dessuten ligger er en av Macaos offentlige biblioteks avdelinger, Biblioteca de Wong Ieng Kuan no Jardim Luís de Camões Garden; 白鴿巢公園黃營均圖書館)[1]

Ved siden av haven ligger Casa Garden, og nær ved er også Macaos gamle protestantiske kirkegård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Camões Garden». Government of Macau. Arkivert fra originalen 5. mai 2019. Besøkt 6. mai 2019.