Britisk Indias orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Båndstripe for 1. klasse av Britisk Indias orden i versjonen fra 1939

Britisk Indias orden (engelsk: Order of British India) er en britisk-indisk orden innstiftet 17. april 1837 av det britiske Ostindiakompaniet til belønning av fortjenstfull militær innsats.[1] Etter at den britisk krone overtok India som koloni i 1858 ble ordenen videreført og den ble utdelt til India og Pakistan ble selvstendige i 1947. En annen utmerkelse, Den indiske fortjenstorden, ble tildelt for heltemodig innsats i kamp.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Britisk Indias orden var inndelt i to klasser, kalt 1. og 2. klasse.[2]

Mottagere av begge klasser fikk rett til å sette bokstavene OBI etter sitt navn. Mottagere av 1. klasse fikk videre rett til tittelen sardar bahadur, mens mottagere av 2. klasse fikk tittelen bahadur.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Britisk Indias orden består av en stjerne i gull med en krone mellom strålene øverst.[2] Midtmedaljongen er i lys blå emalje og har motiv av en løve i gull. Medaljongen har en bord i mørk blå emalje. Den bærer innskriften «ORDER OF BRITISH INDIA». En laurbærkrans omgir midtmedaljongen.

Ordenen ble båret i bånd rundt halsen. Ordensbåndet var først lyst blått, så i 1838 endret til mørk rødt. I 1939 fikk båndet for 1. klasse to smale lyseblå midtstriper, mens 2. klasse fikk en smal lyseblå midtstripe.[2]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Britisk Indias orden var tenkt som en utmerkelse for lang og tro offiserstjeneste, først og fremst for indiske offiserer. En tjenestetid på mellom tjue og tretti år lå vanligvis til grunn for tildeling.[3] Utnevnelse skjedde til 2. klasse, med mulighet for forfremmelse etter ytterligere fortjenstfull innsats.

I 1939 ble tildelingskriteriene endret og ordenen kunne tildeles offiserer i alle våpengrener, så vel som til offiserer i grensestyrkene og i militærpolitiet, samt offiserer i fyrstestatenes militære styrker.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peter Duckers: British Military Medals: A Guide for the Collector and Family Historian, Barnsley: Pen and Sword, 2009, s. 152.
  2. ^ a b c d John W. Mussell (red.): The Medal Yearbook 2010, Honiton: Token Publishing, 2009, s. 85.
  3. ^ Peter Duckers, British Orders And Decorations, Princes Risborough: Shire Publications, 2004, s. 45.