Bremsetest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Må ikke forveksles med teknisk testing eller kontroll av bremser[1] eller test av grep mot underlag ved usikre kjøreforhold[2]
Påkjørsel bakfra.

En bremsetest eller bremsesjekk[3] er ondsinnet bremsing utført av en foranliggende sjåfør, ofte plutselig eller uventet for sjåføren som ligger bak. Bremsesjekking regnes som farlig og ulovlig kjøring,[4][5][6] og kan føre til påkjørsel bakfra. Det kan utføres av en sjåfør som allerede ligger foran eller som beveger seg foran for å utøve manøveren, og kan foregå ved å smelle hardt på bremsepedalen eller trykke på bremsen flere ganger[7]. Det gjøres ofte med hensikt å få sjåføren bak til å enten kollidere eller foreta en unnvikende manøver.[8]

I trafikk[rediger | rediger kilde]

Bremsesjekking kan ha mange motiv, men en vanlig mekanisme er at det skjer som et resultat av sinne hos den foranliggende sjåføren på grunn av at denne føler at kjøretøyet bak ligger for nærme eller kjører «feil» på en annen måte.[9] Kjøretøyet bak kan ligge nærme av mange grunner, men et vanlig motiv er at sjåføren bak synes at kjøretøyet foran holder for lav fart, og ønsker å gi uttrykk for dette. Dette kan typisk skje ved kombinasjon av kjøring under fartsgrensen på smale eller svingete partier uten forbikjøringsmuligheter, etterfulgt av at man ikke slipper forbi på rette partier eller ved busslommer og rasteplasser. Den foranliggende bilen er da til hinder for trafikkflyten, selv om sjåførene bak kjører fortere enn fartsgrensen eller aggressivt. Bremsesjekking kan være et eksempel på veiraseri som resultat av dårlig samspill i trafikken.[10] Å slippe forbi ansamlinger av kø eller sjåfører som kjører fortere er et eksempel på godt samspill, og kan være forebyggende for bremsesjekking.

Bremsesjekking gjøres noen ganger med forsikringssvindel som formål. Dersom bremsesjekk kan bevises kan det føre til skyld eller skylddeling, regress eller at sjåføren som utførte bremsesjekken fratas førerkortet.[11] Det er eksempler på at opptak fra kjøretøykamera har blitt brukt til å avgjøre forsikringssaker i favør av den som kjørte på bakfra.[12] Bremsesjekk kan således være en grunn til unntak fra den ellers vanlige regelen om at det er sjåføren bak som får skylden ved påkjørsel bakfra (med bakgrunn i vegtrafikklovens paragraf 3 som sier at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret»[13]).

I motorsport[rediger | rediger kilde]

Bremsesjekking skjer også i motorsport,[8] enten som ren aggresjon, eller mer kalkulert for å oppnå en taktisk fordel, gjerne i form av posisjon på banen.

Flere sjåfører har blitt beskyldt for eller innrømmet bremsesjekking av konkurrenter. Under 2017 Aserbajdsjan Grand Prix ble en hendelse hvor Sebastian Vettel kjørte opp på siden og dultet borti Lewis Hamilton tilskrevet at Vettel mente at han først hadde blitt bremsetestet av Hamilton.[14] Vettel fikk en 10 sekunders stoppstraff (stop-and-go penalty) for hendelsen.

I 2018 i NASCAR under vårløpet ved Martinsville Speedway ble det et sammenstøt mellom Kevin Harvick og Denny Hamlin, hvor Harvick bråbremset slik at fronten på Hamlin sin Toyota ble alvorlig skadet. Hamlin sa senere at han "burde ha bremsetestet Harvik først".[15]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sjekker du bremsene før du kjører?». www.teoribok.no (norsk). Besøkt 2. oktober 2022. 
  2. ^ «Slik kjører du på glatt føre | NAF». nye.naf.no. Besøkt 2. oktober 2022. 
  3. ^ «Hvordan avslører du dårlige sjåfører?». www.vg.no. Besøkt 2. oktober 2022. 
  4. ^ «WA State Licensing (DOL) Official Site: Road rage». 
  5. ^ «Stunt Driving». Besøkt 1. desember 2021. 
  6. ^ «Police say driver was 'brake checking,' reaching speeds of 190 km/h on 401 in Chatham | CBC News». 
  7. ^ «Bråbremset foran lastebil: Fikk vondt i nakken og mistet førerkortet». www.aftenposten.no. Besøkt 2. oktober 2022. 
  8. ^ a b «Brake testing - What is it?». Drivingtests.co. 
  9. ^ Brenna, Tormod (11. oktober 2012). «Dette irriterer oss mest i trafikken». dagbladet.no (norsk). Besøkt 2. oktober 2022. 
  10. ^ Kvernbergh, Espen Kvark (14. august 2021). «Ikke vær en idiot!». NRK. Besøkt 2. oktober 2022. 
  11. ^ Barbøl, Hans Kristian (25. september 2016). «Bråbremset foran lastebil - fratatt førerkortet». www.at.no. Besøkt 2. oktober 2022. 
  12. ^ AS, TV 2 (5. februar 2015). «Dashbordkamera avgjorde denne forsikringssaken». TV 2 (norsk). Besøkt 2. oktober 2022. 
  13. ^ «Lov om vegtrafikk (vegtrafikkloven) - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 2. oktober 2022. 
  14. ^ «FIA analysis showed Hamilton did not brake-test Vettel». Besøkt 1. desember 2021. 
  15. ^ Weaver, Matt. «Kevin Harvick brake-checks Denny Hamlin in NASCAR Martinsville». Besøkt 1. desember 2021.