Brasiliansk Jiu-Jitsu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brasiliansk Jiu-Jitsu

Brasiliansk Jiu-Jitsu er en kampsport som særlig fokuserer på grep og kamp på bakken og er en stilart innen «submission wrestling». Forkortelsen BJJ benyttes ofte.

Historie[rediger | rediger kilde]

BJJ er basert på Kodokan Judo, som i 1914 ble kalt «Kano Jiu-Jitsu» etter grunnleggeren Jigoro Kano. Kodokan Judo ble bragt til Brasil i 1914 av den japanske judoutøveren Mitsuyo Maeda, og videreutviklet av Gastão Gracie og hans etterkommere Hélio Gracie og Carlos Gracie.

MMA-turnéringen Ultimate Fighting Championship (UFC) hadde sine første TV-sendinger på betal-TV i 1993. De første UFC-turnéringene har i ettertid blitt kritisert[av hvem?] for hvordan deltagere ble valgt,og at mye ble lagt opp slik at BJJ ble stilt i best mulig lys, noe organisatorene kunne hatt økonomisk fordel av.

Brasiliansk Jiu-Jitsu i MMA[rediger | rediger kilde]

Her er det en liste over MMA-utøvere som driver med Brazilian Jiu-Jitsu:

Teknikk[rediger | rediger kilde]

En av hovedforskjellene på BJJ og judo er at BJJ har betydelig større vekt på bakkekamp (ne-waza).

Det trenes både med og uten drakt. Drakten består av en bukse og en overdel som ligner på en judogi. Det trenes også i mindre utstrekning uten overdel, bl.a. i Brasil. Valg av teknikk blir noe annerledes når man trener i bar overkropp, da det er mindre tøy som en kan gripe tak i.

Gradering (obi) av belter :

Én treningsøkt består gjerne av:

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Brazilian jujutsu – bilder, video eller lyd