Blue Velvet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Blue Velvet er en amerikansk mysteriefilm og thriller fra 1986, skrevet og regissert av David Lynch. Filmen, som har elementer av både film noir og surrealisme, har Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper og Laura Dern i de fremste rollene. Tittelen er fra en sang av Bobby Vinton fra 1963 med samme tittel. Selv om filmen i begynnelsen ble avskydd av en del filmkritikere, er filmen i dag generelt høyt verdsatt.[1][2] Filmen skaffet Lynch hans andre nominering for Oscar som beste regissør. Som et eksempel på en regissør som benyttet seg av skuespillere mot normen, er Blue Velvet også kjent for å ha fremmet Hoppers karriere på nytt og for å ha skaffet Rossellini en dramatisk rolle utover hennes arbeid som motemodell og talskvinne for kosmetikk som hun til da hadde vært kjent for.

Filmen sentrer rundt studenten Jeffrey Beaumont (MacLachlan), som da han kommer tilbake fra å ha besøkt sin syke far på sykehuset, kommer over et menneskelig øre i sin hjemby Lumberton. Han forsøker å undersøke omstendighetene om dette øreet ved hjelp av en annen student, Sandy Williams (Dern), som skaffer ham informasjon fra hennes far, den lokale politimannen. Jeffreys undersøkelser trekker dypere inn i hjembyens skitne underverden, og fører ham inn i et seksuelt forhold med den lokkende sangeren Dorothy Vallens (Rossellini), og avdekker den psykotiske kriminelle Frank Booth (Hopper), som engasjert i narkotika, kidnapping og seksuell vold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Atkinson, Michael (1997): Blue Velvet. Long Island, New York.: British Film Institute. ISBN 0-85170-559-6.
  • Drazin, Charles (2001): Blue Velvet: Bloomsbury Pocket Movie Guide 3. Britain. Bloomsbury Publishing. ISBN 0-7475-5176-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]