Biratnagar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Biratnagar (nepali बिराटनगर) er Nepals 4. største by. Befolkninga var i 2005 anslått til 182 331.

Beliggenhet er 26°27'46" nord og 87°16'48" øst. Den er den største byen i Tarai, Nepals flate og tropiske grensedistrikt mot India.

Biratnagar er hovedstad i Morang distrikt. Den ligger i Koshi sone (der byen er sonehovedkvarter sammen med Daran) i Nepals østregion.

Byen ligger nær grensa til India, og er viktig for handelen begge veier. Grenseovergang er Jogbani, som ligger 5 km sør for byen.

Biratnagar lever av industri, handel og jordbruk. Den er et økonomisk kraftsentrum i det østlige Tarai, som er den delen av Nepal som har utvikla seg raskest ved sida av Kathmandudalen.

En av landets første store industribedrifter blei oppretta her i 1936:

  • Biratnagar Jute Mills. I Nepal, som er lite industrialisert, er byen fortsatt et ledende industrisenter.

Rundt byen dyrkes det mest ris.

Politisk har Biratnagar spilt ei viktig rolle både for Nepals Kongresspartis og Nepals Kommunistiske Partis utvikling. Da det var streik i juteindustrien her i 1947 kom både Man Mohan Adhikari og Girija Prasad Koirala fra India for å lede streika.

Ahadikari blei i 1953 generalsekretær i Nepals Kommunistiske Parti, og i 1994 statsminister i ei regjering fra det store, parlamentariske kommunistpartiet vanligvis kalt UML. G. P Koirala blei i 1991 leder for Nepals Kongressparti og statsminister. I 2007 er han statsminister for 4. gang.

Både Kongresspartiet og kommunistpartiene har store fagbevegelser, som regner sitt opphav tilbake til denne streika.

Biratnagar er kjent som hjembyen til den store og politisk mektige Koirala-familien.

Stamfaren, Krishna Prasad Koirala, var opprinnelig rik forretningsmann og toller i Biratnagar, og gjorde mye for å utvikle byen. Han måtte seinere ta med familien til India. Han døde i fengsel i 1943 og regnes som en martyr i kampen for demokratiet.

Tre av Krishna Prasads sønner blei statsministre i Nepal. Bishweshwar Prasad Koirala, som grunnla Kongresspartiet og leda Nepals demokratiske revolusjon 1950 - 1951, var den betydeligste av dem. Matrika Prasad Koirala blei Nepals første statsminister etter at diktaturet falt i 1951. Deres yngre bror G, P. Koirala leder både partiet og regjeringa i 2007. Han har også satt inn mengder av familiemedlemmer fra Biratnagar på toppen av Nepas politikk.