Katmandu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nepals hovedstad Katmandu ligger 1325 moh. i Kathmandudalen.
Gateliv i Katmandu
Pashupatinath-templet i Katmandu

Katmandu (nepali काठमाडौं, काठमान्डु, newari यें) er hovedstaden i Nepal. Byen ligger i Katmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjellene i sør på 1325 meter over havet. Byens opprinnelige navn og navn på det lokale språket newari er Kantipur.

Administrativt er byen en del av Katmandu distrikt, som ligger i Bagmati sone (der byen er sonehovedkvarter) i Sentralregionen.

Folketallet var i 2005 anslått til 790 612.

Katmandu ble grunnlagt i 723 og var et selvstendig kongedømme frem til 1769 da herskerdynastiet Shah erobret byen og slo den sammen med de to andre bykongedømmene i Katmandu-dalen. Disse to byene var Patan, rett sør for Bagmati-elven, og Bhaktapur 12 km sørøst for Katmandu. Byen var i flere århundre isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene.

Dette har skapt et unikt område med en rekke bygninger som står på UNESCOs liste over verneverdige kulturminner.

Durbar-plassen (slottsplassen) er sentrum i gamlebyen, et område av hovedstaden fullt av templer og hellige steder. Dette er trekkplaster nummer én for alle turistene som kommer hit.

Byen ligger på en svært jordskjelvutsatt plass, og byen har flere ganger vært nærmest jevnet med jorden. En regner med at det vil komme et nytt skjelv innen kort tid som vil få katastrofale følger. Bygningsmassen er lav, men den er ikke bygd for å stå i mot jordskjelv. Folk bor tett og vannkvaliteten er allerede elendig.

Bombe utenfor den norske ambassade mai 2008[rediger | rediger kilde]

Etter å ha hatt diplomatiske forbindelser siden 1973, etablerte Norge i 2001 en egen Norges ambassade i Katmandu. En bombe som gikk av utenfor ambassaden[1] i Katmandu den 16. mai 2008 og et brev settes i sammenheng med den aktive norske støtten til fredsforhandlingene i Nepal.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Kathmandu – bilder, video eller lyd


NepalstubbDenne Nepalrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.