Katmandu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nepals hovedstad Katmandu ligger 1325 moh. i Kathmandudalen.
Gateliv i Katmandu
Pashupatinath-templet i Katmandu

Katmandu (nepali काठमाडौं, काठमान्डु, newari यें) er hovedstaden i Nepal. Byen ligger i Katmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjellene i sør på 1325 meter over havet. Byens opprinnelige navn og navn på det lokale språket newari er Kantipur.

Administrativt er byen en del av Katmandu-distriktet, som ligger i Bagmati sone (der byen er sonehovedkvarter) i Sentralregionen.

Folketallet var i 2005 anslått til 790 612.

Historie[rediger | rediger kilde]

Katmandudalen kan ha vært bebodd så tidig som 900 f.Kr., men de eldste nå kjente artifaktene fra området er blitt datert til noen hundre år før Kristus. Kiratene er de første dokumenterte herskerne av Katmandudalen. Licchavidynastiet var de neste herskerne, og deres styre ble innledet rundt 500-tallet. Under dynastiets andre konge ble det etablert handelslinjer med Tibet.

Selve byen Katmandu ble grunnlagt i 723 av Gunakamadeva, en nepalesisk konge. Malladynastiet har spilt en stor rolle i landets historie. Det styrte Katmandu mellom 1200-tallet till 1769. Da erobret herskerdynastiet Shah erobret byen og slo den sammen med de to andre bykongedømmene i Katmandu-dalen. Disse to byene var Patan, rett sør for Bagmati-elven, og Bhaktapur 12 km sørøst for Katmandu.

Byen var i flere århundre isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene. Inntil langt opp i 1900-tallet var dalens navn Nepaldalen, og først etter 1950 at dalens navn ble endret til Katmandudalen.

Dette har skapt et unikt område med en rekke bygninger som står på UNESCOs liste over verneverdige kulturminner.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Durbar-plassen (slottsplassen) er sentrum i gamlebyen, et område av hovedstaden fullt av templer og hellige steder. Dette er trekkplaster nummer én for alle turistene som kommer hit.

Jordskjelvområde[rediger | rediger kilde]

Byen ligger på en svært jordskjelvutsatt plass, og byen har flere ganger vært nærmest jevnet med jorden. Bygningsmassen er lav, men den er ikke bygd for å stå i mot jordskjelv. Folk bor tett og vannkvaliteten er allerede elendig.

Et lenge fryktet jordskjelv rammet byen i april 2015; det hadde riktignok episenter et godt stykke vest gor byen, men var så kraftig at Katmandu ble påført store ødeleggelser.

Bombe utenfor den norske ambassade mai 2008[rediger | rediger kilde]

Etter å ha hatt diplomatiske forbindelser siden 1973, etablerte Norge i 2001 en egen Norges ambassade i Katmandu. En bombe som gikk av utenfor ambassaden[1] i Katmandu den 16. mai 2008 og et brev settes i sammenheng med den aktive norske støtten til fredsforhandlingene i Nepal.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Kathmandu – bilder, video eller lyd
NepalstubbDenne Nepalrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.