Båstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 56°25′39,263″N 12°51′8,2332″Ø

For tettstedet i Trøgstad kommune, se Båstad (Trøgstad)
Båstad på kartet
Småbåtshavnen i Båstad

Båstad er et svensk tettsted i Skåne län i landskapet Skåne. Det er Båstad kommunes administrasjonssenter og i 2005 hadde tettstedet 4 793 innbyggere.

Båstad er blant annet kjent for tennisturneringen Swedish Open.

Historie[rediger | rediger kilde]

Båstad, eller Botzstadaedae (Bådsted) betyder båtplass eller sted. Kjøpstaden vokste frem på 1400-tallet, og oppnådde kjøpstadsstatus i 1462. Fordi kong Christian I angis som kjøper av jorden i området, kan det tenkes at han også sto bak byggingen av byen.[1] Formålet var å etablere et kongelig privilegert utskipningssted for tømmer og tegl fra Skåne og det sydlige Halland.

Båstad var til og med en storby etter datidens målestokk, det vitner den store Mariakirken om. Et dokument fra 1523, en fortegnelse over de skånske byenes skattekapasitet, viser at Båstad og Helsingborg da var ca. like store og innleverte like mye skatt..[1]

Øst for byen ble det oppført en teglovn. Den ble omtalt i 1558 og var tilsynelatende ganske imponerende. Tegl derfra ble levert til slottsbyggeri i hovedstaden København..[1]

Byen opplevde en storhetstid på 1500-tallet, men mistet senere sine kjøpstadsrettigheter. I 1664 fikk dog beboerne rett til småhandel, holde gjestgiveri samt å bedrive visse former for håndverk.

Botanikereren, forskeren og den økonomiske tenkeren Carl Adolph Agardhs fødested var i Båstad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Blom, K. Arne og Moen, Jan: Försvunna städer i Skåneland, Liber, 1983

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]