Arthur L. Welsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arthur L. Welsh
Født14. aug. 1881Rediger på Wikidata
Russland
Død11. juni 1912Rediger på Wikidata (30 år)
United States Army Aviation Center of Excellence
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Utdannet vedWright Flying School
NasjonalitetUSA

Arthur L. «Al» Welsh (født 14. august 1881, død 11. juni 1912) var en russisk-født amerikansk flypioner som var den første flyinstruktør for brødrene Wright. Han omkom i et flyhavari i 1912.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Han ble født som Laibel Welcher den 14. august 1881 i Kyiv, Ukraina, som da var en del av det russiske Imperiet.[1] Han var et av seks barn til Abraham og Dvora Wellcher. I 1890 emigrerte familien til Philadelphia. De snakket ikke engelsk.[2] Han gikk på både offentlig og privat hebraisk skole der. Hans far døde da han var 13 år gammel og han ble sendt til Washington, D.C. for å bo hos slektninger kort tid etter at hans mor giftet seg på nytt. Han var en topp student, var best i matematikk og mekanikk, og var god til å svømme.

Han endret sitt etternavn til «Welsh» da han sluttet seg til den amerikanske marinen som 20-åring og forventet større suksess i Marinen med et navn som ikke høres «for jødisk ut». Han fikk hederlig dimitering etter en tjeneste som varte i fire år. Han fikk tyfoidfeber en måned etter at han ble utskrevet og tilbrakte fire måneder i et sykehus for å gjenvinne helsen.

Flyger[rediger | rediger kilde]

Etter sin restituering flyttet Welsh tilbake til Washington, D. C. og fikk arbeide som bokholder i det lokale gasselskapet, Walisisk skrev brev til brødrene Wright etter å ha sett deres demonstrasjon av fly i Virginia, men fikk ikke tilbud om jobb i selskapet. Han reiste til Dayton, Ohio, overbevist om at han kunne gjøre et positivt inntrykk ved å møte personlig. Brødrene ga ham en jobb i Wright-selskapets nye utstillingsdivisjon, selv om han ikke hadde den erfaring de var ute etter.

Han begynte sin orientering i Wrightselskapet i Dayton, og reiste til selskapets vinterkvarter, beliggende i Montgomery, Alabama der han viste sterke evner som pilot med Orville som instruktør. Han ble kalt tilbake til Dayton og bedt om å hjelpe til med å etablere selskapets flyskole på Huffman Prærie.[trenger referanse] Han arbeidet der som instruktør og testpilot sammen med pionerene Frank Trenholm Coffyn og Ralph Johnstone. Blant hans elever var Hap Arnold som senere skulle bli en fem-stjerners general, som ledet United States Army Air Corps under andre verdenskrig. Han satte flere rekorder for tid og høyde, og vant i flere flykonkurranser.

En av hans elever, George William Beatty fløy sin første solo 23. juli 1911, og som samme dag fløy som passasjer med Welsh og satte en ny amerikansk thøyderekord på 1 860 fot, en av Welsh' mange rekorder.[3]

Død[rediger | rediger kilde]

Han omkom i et havari 11. juni 1912 mens han fløy med Leighton Wilson Hazelhurst Jr. på United States Army Aviation School i College Park, Maryland med et Wright Modell C som nylig hadde blitt kjøpt inn til Aeronautical Divisjon, USA Signal Corps.[4] United States Army Signal Corps hadde gjennomført en serie på ti aksepttester for på flyet, og Welsh og Hazelhurst skulle ta Modell C på en klatretest, den nest siste i serien som var forlangt av Hæren. Kort tid etter takeoff styrtet flyet under en svingmanøvre og falt 10 meter til bakken, begge ombord omkom. De hadde begge hadde blitt kastet ut fra sine seter. Welsh fikk kraniebrudd og Hazelhurst brakk nakken. New York Times beskrev Welsh som «en av de mest vågale profesjonell flygere i Amerika» og hans flygende partner Hazelhurst var blant de «mest lovende av de yngre flygere i hæren»[5]

Ulykkessaken[rediger | rediger kilde]

Et undersøkelseskommisjon ble oppnevnt av USAs krigsminister Lewis Henry Stimson, som konkluderte med at Welsh var skyldig i ulykken, etter å ha steget til 150 meter med flyet for så å stupe i en 45-graders vinkel for å få fart til å klatre på nytt, men han hadde stupt for tidlig. Kommisjonens rapport ble publisert 29. juni 1912 i Scientific American. I 2003 ble en fetter av Welsh intervjuet. Han hevdet at familien mente at testene ble gjennomført for raskt, og at Welsh var dømt til å mislykkes ved å frakte både for mye drivstoff og en passasjer, noe som gjorde at flyet ikke ville være i stand til å gjennomføre de planlagte manøvrere med den vekten ombord

Tidligere elev, George William Beatty, som hadde etablert sin egen flyskole på Long Island, etterfulgte Welsh som regjeringens test pilot i College Park-anlegget.[6]

Personlig[rediger | rediger kilde]

Welshs begravelse ble holdt på 13. juni i Adas Israels Congregation i Washington, D.C., den gang en ortodoks jødisk synagoge, ledet av menighetens hazzán, Joseph Glushak. Begravelsen ble fulgt av Orville Wright og hans søster Katharine, som hadde reist fra Dayton, Ohio, og som fortsatt var i sorg etter sin bror Wilbur, som hadde omkommet mindre enn to uker tidligere. Websi ble begravet på Adas Israel Cemetery i Douglass - området i Washington, D.C.[7]

Welsh etterlot seg sin kone Annie som døde i 1926, og sin to år gamle datter Ailene. Hun ledve til sine 90 år, bosatte seg i England og tok navnet Abigail og beholdt etternavnet Welsh og fortalte i 2003 sine erindringer om varme og vennlighet av medlemmer av det hun kalte ««Wright Sirkel»» og hvordan hun hadde krabbet rundt bena til Hap Arnold som liten da han besøkte familiens hjem. Hun uttrykte sin beklagelse at «jeg skulle ønsket jeg hadde kjent min far. Jeg har hørt så mange gode historier om ham.»

I sin bok i 1949 Global Mission, krediterer Hap Arnold Welsh med å ha "«lært meg alt det han visste, eller rettere sagt, han hadde lært meg alt han kunne lære. Han visste mye mer.»

Welsh vokste opp i samme Washington D.C.-området, sørvest, som en annen russisk immigrant, Asa Yoelson. Asa vokste opp og forandret sitt navn til Al Jolson og ble en legendarisk sanger. Det er ikke registrert om de to noen gang hadde møttes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Some sources list his birth as 1875
  2. ^ «Arthur Welsh». Jewish Historical Society of Greater Washington. Besøkt 4. september 2009. 
  3. ^ «George W. Beatty». Earlyaviators.com. Besøkt 4. september 2009. 
  4. ^ Launius, Roger D.; and Bednarek, Janet Rose Daly.
  5. ^ «Lieut. Hazelhurst and Al Welsh, Professional Aviator, Victims of Airship Test». The New York Times. 12. juni 1912. Besøkt 4. september 2009. «Lieut. Leighton W. Hazelhurst, Jr., of the Seventeenth Infantry, one of the most promising of the younger aviators of the army, and Al Welsh, one of the most daring professional aviators in America, were instantly killed in a flight at the Army Aviation School at College Park, Md., at 6:30 o'clock this evening.» 
  6. ^ Igoe, Kate.
  7. ^ Thum, Robert.