Arendal bibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arendal bibliotek
Beliggenhet
AdresseTorvet 6, 4836 Arendal
LandNorge
Kart
Kart
Arendal bibliotek
58°27′43″N 8°45′59″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Arendal bibliotek er Arendal kommunes folkebibliotek, og er et av landets eldste offentlige bibliotek.

Arendal bibliotek har røtter tilbake til 1832, da institusjonen ble etablert som et kombinert bibliotek, arkiv og museum under navnet Arendal Skoles offentlige Bibliothek og Musæum. Biblioteket ble utskilt som egen institusjon i 1907 etter krav fra staten. Museumsdelen eksisterer i dag under navnet Aust-Agder kulturhistoriske senter.

I 1941 fikk biblioteket eget bygning i Nygata, hvor det holdt til helt fram til 1998. Da flyttet biblioteket til gassverktomta ved Arendal torv, ved siden av tunnelen ut av sentrum. Byggingen startet 1995 etter en lang lokaliseringsdebatt. Arendal hadde lenge hatt sterkt behov for nytt bibliotek, da det blant annet var plaget av for liten plass, vannlekkasjer i taket, og mangel på handikapptilpasning. Kommunesammenslåingen i 1992 førte til at saken igjen kom på dagsordenen. Det nye biblioteket ble innviet 7. mai 1998, da Arendal by feiret 275-årsjubileum. Bygningen er tegnet av arkitekt Einar Myraker i Arendal.

Arendal bibliotek kaller seg «Oasen i sentrum». Arendal bibliotek fikk en radikal økning av besøket etter at det nye bygget kom, opp mot 300 000 besøk årlig. Foran biblioteket står skulpturen «Torso» av Kristian Blystad. Den er av grovhugget diabas, og står på lys glatt granittsokkel. Den ble innkjøpt av Arendal kommune i forbindelse med byggingen av biblioteket. Ved kongebesøket i 2000 var biblioteket et av stoppestedene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]