Aprilvær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aprilvær

Aprilvær er en folkelig betegnelse på en ustadig værtype med raske skiftninger mellom strålende solskinn og byger – oftest lokale småbyger med regn, små hagl, sludd og/eller snø. Værtypen hører våren til, og mange steder i Norge kan aprilvær være vel så vanlig i mai og første del av juni – i fjellet og lengst nordpå er det ofte fortsatt full vinter i april.

Fysikk[rediger | rediger kilde]

Aprilværet forekommer særlig når kjølig luft – kanskje fra snødekkede områder ikke langt unna – varmes opp av solen nær bakken, samtidig som luften i høyere lag fortsatt er meget kald. På den måten blir luften ustabil, den varme bakkeluften stiger, og den stigende luften når snart kondensasjonspunktet. Dermed dannes haugskyer (Cumulus), som består av bittesmå vanndråper. Men den stigende luften når ikke svært høyt opp før temperaturen blir så lav at det også dannes iskrystaller. Nettopp denne blandingen av vanndråper og iskrystaller fører til at det utvikles byger. Haugskyen er blitt til en bygesky (Cumulonimbus). Skyenes moderate omfang, og den kjølige luftens begrensede fuktighet, gjør at aprilbygene gjerne blir lette og kortvarige, og i Norge gir de bare unntaksvis torden.

All nedbør av betydning begynner som snø, og i april er ofte luften såpass kjølig at snøkrystallene bare delvis – eller slett ikke – rekker å smelte før de når bakken.

I innlandet er byger vanlig også senere i sesongen. Men da er luften gjerne varmere og kan inneholde mer fuktighet – og hvis det først dannes byger, får bygeskyene større vertikal utstrekning og blir ofte også mer omfattende. Dermed blir bygene gjerne kraftigere, ofte også mer langvarige.

Aprilvær i andre land[rediger | rediger kilde]

Hverken aprilværet eller navnet på værtypen er særnorsk, selv om soloppvarmingen lenger sør er mer intens, slik at bygene ofte blir kraftigere, med større mulighet for torden. Også på svensk[1], dansk[2] og tysk[3][4] brukes aprilvær om denne værtypen, enten den inntreffer i april eller ikke. Også i Storbritannia er været i april kjent for å være ustabilt[5]. I mye av USA er april høysesong for tornadoer.

Aprilvær i litteraturen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]