Annabel Balean Guaita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Annabel Balean Guaita
Født6. feb. 1971Rediger på Wikidata (53 år)
Bergen
BeskjeftigelsePianist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
InstrumentPiano
Nettstedwww.lyttelos.no

Annabel Balean Guaita (født 6. februar 1971 i Bergen) er en norsk, halvt spansk klassisk pianist med en kunstnerisk doktorgrad og over 20 års erfaring med konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt. Hun er også en ettertraktet foredragsholder innen musikk gjennom konseptnavnet Lyttelos, en formidlings- og utforskningsmetode som lærer publikum å bli kjent med sitt eget potensial som lytter. Hun er førsteamanuensis i utøvende musikk ved Griegakademiet i Bergen.

Fra 2008 til 2011 var hun stipendiat i det nasjonale Stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid med prosjektet The Atonal Piano, der hun arbeidet med fremføringsspørsmål knyttet til klavermusikken til Fartein Valen, Arnold Schönberg, Anton Webern og Alban Berg. Hun har spilt i ulike konsertserier og på festivaler i USA, Nederland, Argentina og Finland.

Mellom 2016 og 18 arbeidet hun som formidlingsleder på Komponisthjemmene Troldhaugen, Siljustøl og Lysøen (KODE, Kunstmuseer og Komponisthjem)

Guaita er i tillegg hyppig brukt som foredragsholder, konsertintrodusør, samtaleleder og debattant for kammermusikkserier, orkestre og festivaler. Hun har lang erfaring med verbal og skriftlig kommunikasjon blant annet for NRK - Radio, podcasting og som musikkanmelder for Bergens Tidende. Hun har 18 års erfaring som lærer i argentinsk tango og scenisk erfaring fra blant annet Den Nationale Scene og Transiteatret. 25 års erfaring med undervisning og formidling for barn og unge.

Guaita studerte i Bergen med Einar Røttingen ved Griegakademiet og senere med Albert Attenelle og Jordi Mora ved L'Escola de Música de Barcelona. Hos sistnevnte tilegnet hun seg kunnskap om musikalsk fenomenologi, og gjennom mange år studerte hun denne tilnærmingen til musikk, slik den ble praktisk tilrettelagt for utøvere av dirigenten Sergiu Celibidache. Hun har spesialisert seg i det 20. århundres musikk og samarbeidet med en rekke norske musikere og samtidskomponister, som for eksempel Ketil Hvoslef, Knut Vaage, Arvid Gangsø, Morten Gaathaug og Ricardo Odriozola.

CD-utgivelser

Identities (LAWO Classics, 2022)

På denne digitale utgivelsen hører vi den norsk-spanske pianisten Annabel Guaita fremføre klaververker av tre vestlandskomponister. Hovedverket, Ketil Hvoslefs «Rondo con Variazioni (1970), regnes som et av de viktigste bidragene til norsk klaverlitteratur fra det 20. århundre. Verket rammes inn av klaverstykker av Edvard Grieg og Harald Sæverud.

L’ Altra Beltá (Lawo Classics 2011)

På denne CD-en har pianisten Annabel Guaita sett nærmere på fremføringstradisjonen som vokste fram rundt komponistene Schönberg, Webern og Berg. Bakgrunnen for dette har vært et ønske om å undersøke om det kunne oppstå noe nytt i møtet mellom Fartein Valens musikk og en annen spilletradisjon. Dette er første gang at man setter Valens klavermusikk i direkte forbindelse med de tre hovedkomponistene fra miljøet rundt den andre wienerskole.

Non-Solid Objects (Albedo,1997)

Edvard Hagerup Bull (Simax 2001)

Combo Tango (Acoustic Records 2001).

Hun er barnebarn av skuespilleren Norma Balean.


Intervju i Ballade https://www.ballade.no/musikken-og-livet/a-mote-seg-selv-i-musikken/

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]