Anita Tjemsland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anita Tjemsland
Født25. mars 1969Rediger på Wikidata (55 år)
NasjonalitetNorge

Anita Tjemsland (født 25. mars 1969) er en norsk billedkunstner. Hun fikk sin utdannelse ved Kunstskolen i Rogaland Stavanger fra 1991 til 1993 og ved Statens kunstakademi fra 1993 til 1997. Hun har hatt flere separatutstillinger, blant annet i Oslo Kunstforening, Hå gamle prestegård, Galleri Brandstrup i Stavanger, Galleri Gann i Sandnes og Galleri Norske Grafikere i Oslo. Hun har også deltatt i flere gruppeutstillinger over hele landet, blant annet ved Høstutstillingen.

Anita Tjemsland er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Stavanger kommune, Høyskolen i Stavanger, Stortinget og Statoil. Hennes trykk har i flere år vært en del av premien når Stavanger kommune deler ut prisen som årets Stavanger-kunstner.[1]

Kunsten[rediger | rediger kilde]

Tjemsland skildrer byen og rommet. Ved å utelate detaljer og la kun de store trekk bli stående igjen gir hun inntrykk av noe kaldt og goldt samtidig som det er rent og arkitektonisk.

For å få frem kunsten bruker hun kameraet som en slags skisseblokk for å få frem motivene sine. Hun projiserer deretter fotografietpapir, hvor hun tegner skisser og gjør utsnitt av elementer fra fotografiet. Så preger hun motivet inn i en pleksiglassplate med loddebolt, før platen svertes og til slutt trykkes. Til slutt føres platen gjennom pressen for å overføre motivet til et dyptrykk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]