Angrepet på D/S «Romsdal» og M/K «Norden»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Angrepet på D/S «Romsdal» og M/K «Norden» var en hendelse under Andre verdenskrig, da de to båtene ble angrepet av allierte fly 23. mars 1945. D/S «Romsdal» ble angrepet midt på Herøyfjorden, mens M/K «Norden» ble angrepet på Leinevika. Tilsammen ble fem personer drept og fem såret i angrepet på de sivile båtene.

Angrepet[rediger | rediger kilde]

D/S «Romsdal» gikk i rutetrafikk på Nordvestlandet og hadde denne dagen akkurat satt i land noen passasjerer i Herøy kommune da allierte fly av typen Mosquito fra Banff Strike Wing løsnet skudd mot båten. En passasjer ble drept med det samme, mens to omkom av skadene like etter. En passasjer til ble såret, men overlevde sammen med tre av mannskapet som også ble såret.

Samme dag var andre fly fra Dallachy Strike Wing av typen Beaufighter i området og gikk til angrep på fiskebåten M/K «Norden» i Leinevika. To av fiskerne ombord mistet livet og en ble såret. Undersøkelser i etterkant viste at båten var blitt truffet av minst 40 kuler. M/K «Norden» lå tett oppunder land under angrepet og folk som var på land måtte også søke dekning da det var stor spredning av ammunisjonen

Fra rapportene[rediger | rediger kilde]

8 beaufighterere fra 489. skvadron i Dallachy Strike Wing hadde ordre om å angripe skip på havnen i Ålesund, da det hadde kommet rapporter om en tysk kovoi. Med seg hadde de 32 beaufighterar fra 144. skvadron, 455. skvadron og 489. skvadron, 1 mosquito fra RAF sin filmavdeling, 12 mustanger fra 65. skvadron og 2 fly av typen ASR Warwicks fra 279. skvadron. Flyene som lettet fra flybasen i Dallachy i Skottland bommet ifølge rapporten på Ålesund på grunn av tåke og dis, og kom i stedet inn over Hareidlandet. Etterhvert ble M/K «Norden» feilaktig angrepet. Sivile øyenvitner til angrepet sier at det var sol og klart vær denne dagen, noe som en også kan se på bilder og film tatt av filmflyet til RAF. Også selve angrepet filmet, da opptak fra angrepet er funnet.

Banff Strike Wing hadde med seg førtito mosquitoer og tolv mustanger for angrep på skip ved Stad, Ålesund og Dalsfjord og ble etterhvert involvert i angrepet på D/S «Romsdal». 143. skvadron og 235. skvadron var med på dette oppdraget.