Angolas nasjonalbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Angolas nasjonalbank (portugisisk: Banco Nacional de Angola, BNA) er sentralbanken i Angola. Den er 100% eid av Angolas regjering, og har sitt hovedkontor i Luanda.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1864 ble Banco Nacional Ultramarino (BNU) etablert i Lisboa i Portugal, med det formål å utstede portugisisk valuta i deres utenlandske territorier. Året etter, i 1865, åpnet banken filialer i flere av territoriene, blant annet Angola, som den gang var en portugisisk koloni. Dette var den første bankvirksomheten i Angola.

Det var imidlertid mye uro rundt denne prosessen. Det utviklet seg en uholdbar situasjon i kolonien, og de koloniale myndighetene opprettet et valutaråd (currency board) som startet prosessen med en valutareform, der det første målet var å etablere en uavhengig bank for utstedelse av valuta; Banco de Angola. Denne ble etablert 14. august 1926, med hovedkvarter i Lisboa, for å unngå lokale påvirkninger og å være under mer direkte tilsyn av den ansvarlige ministeren for koloniene.

BNU overførte sin filial i Stanleyville til den nye banken, som i 1934 flyttet denne filialen til Boma før den ble lagt ned i 1947. Banco de Angola hadde eksklusiv enerett på utstedelse av valuta i landet fram til 1957.

Da Angola ble uavhegneig i 1975 nasjonaliserte regjeringen banksektoren. Banco de Angola ble til Banco Nacional de Angola (BNA). Banco Comercial de Angola ble til Banco Popular de Angola, og heter i dag Banco de Poupança e Crédito. BNA fortsatte å fungere som sentralbank, utsteder av valuta og forretningsbank. Regjeringen bemyndiget også banken som den eneste institusjonen som lovlig kunne inneha utenlandsk valuta, og ga den ansvaret for utenlandstransaksjoner.

Den 20. april 1991 ble en ny lov vedtatt, som begrenset BNA sin rolle til å kun være sentralbank, herunder å ha eneansvaret for pengepolitikk, utstede valuta og å være regjeringens bank. I 1999 begynte sentralbanken å implementere reformer for å møte internasjonale standarder.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Pr oktober 2014 er José de Lima Massano sentralbanksjef.[1] Han overtok 6. oktober 2010[2] for Dr Abrahão Pio dos Santos Gourgel, som hadde hatt stillingen siden april 2009.[3]

Med seg har han to visesentralbanksjefer: Ricardo Daniel Queiroz Sandai Viegas de Abreu og António André Lopez.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BNA - Governador, besøkt 2. mai 2014.
  2. ^ News24 - Angolan leader reshuffles cabinet, besøkt 5. desember 2011.
  3. ^ Económico - Banco Nacional de Angola tem novo Governador, besøkt 5. desember 2011 (portugisisk).
  4. ^ BNA - Vice - Governadores, besøkt 5. desember 2011 (portugisisk).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]