Andrea del Castagno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andrea del Castagno
Fødtca. 1420Rediger på Wikidata
San Godenzo
Død1423[1][2][3]Rediger på Wikidata
Firenze
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Feltmalerkunst
PeriodeDen italienske renessansen
Kjente verkThe Holy Trinity, St Jerome, and Two Saints, Last Supper, Assumption of the Virgin

Freske av Niccolò da Tolentino (1456).

Andrea del Castagno (eller Andrea di Bartolo di Bargilla) (født cirka 1421, død 19. august 1457) var en maler fra Firenze tidlig i renessansen. Han var naturlig nok inspirert av malerne Masaccio og Giotto, som begge jobbet med kunst i Firenze før Castagno. Sammen med Paolo Uccello og Domenico Veneziano var han ungrenessansens ledende gjennombruddskunstner. Noen eksempler på arbeidene hans er freskene i Sant'Apollonia, som den gang var et kloster og i dag er et museum. Dessuten har han malt et ryttermonument av condottiero Niccolò da Tolentino (1456), som er å se i katedralen Santa Maria del Fiore i Firenze.

Castagno fortsatte tradisjonene fra Masaccio i tilknytning til perspektivstudier og særlig Albertis kunstteorier. Hans største betydning ligger i utviklingen av den konsekvente perspektiviske romoppbyggingen, samtidig som han under inntrykk av Donatellos skulpturer gav sine figurer stor plastisk tyngde.

Liv[rediger | rediger kilde]

Andrea del Castagno var født i landsbyen Castagno som ligger nær Monte Falterona og ikke langt fra Firenze. Han bodde i Corella under krigen mellom Firenze og Milano, og reiste hjem igjen da den var slutt. I 1440 flyttet han til Firenze, og da var Bernadetto de' Medici mesénen hans. Her malte han portretter av innbyggerne som ble hengt etter slaget ved Anghiari på fasaden til Palazzo del Podestà. Det ga ham kallenavnet Andrea degli Impiccati (impiccati er italiensk og betyr «hengt»). Han tok kallenavnet i bruk.

Han skal ha studert hos Fra Filippo Lippi og Paolo Uccello. Fra 1440 til 1441 malte han fresker med religiøst tema i Ospedale di Santa Maria Nuova, det eldste sykehuset i Firenze som fortsatt er i bruk. Perspektivet og figurene viser at han har vært inspirert av Masaccio.

I 1442 var han i Venezia og malte fresker i San Tarasio-kapellet i kirken San Zaccaria. Fra 1442 til 1443 malte han en freske av jomfru Marias død i Markuskirken.

Så dro han tilbake til Firenze. I Santa Maria del Fiore malte han et glassmaleri som forestiller at Jesus blir tatt ned fra korset. 30. mai 1445 ble ham medlem av lauget til Mediciene. Det samme året malte han en freske av Madonna med barnet og helgener som vi i dag kan se i Uffizi-galleriet i Firenze.

«Nattverden» i Sant'Apollonia.

Castagno inspirerte mange[rediger | rediger kilde]

I likhet med andre malere, prioriterte Andrea del Castagno modelltegning og «det taktile». Luca Signorelli, Leonardo og Michelangelo har alle vært inspirert av Castagno. En rekke fresker fra hans hånd er enten gått tapt eller finnes i redusert stand. Med sin kraftfulle figurkunst står han tidens billedhuggere nær. Den betydning hans kunst hadde for andre kunstnere er først blitt erkjent i senere år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Andrea-del-Castagno, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Archive of Fine Arts, oppført som Andrea Castagno, abART person-ID 58631[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Commons Creator page, besøkt 17. august 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]