Alexandros Panagoulis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexandros Panagoulis
Født2. juli 1939[1]Rediger på Wikidata
Glyfada[2]
Død1. mai 1976[3][1]Rediger på Wikidata (36 år)
Athen
BeskjeftigelsePolitiker, ingeniør, lyriker, skribent Rediger på Wikidata
Embete
  • Hellas' parlament (Athens B) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet nasjonale tekniske universitetet i Athen
Partner(e)Oriana Fallaci[4]
SøskenStathis Panagoulis
Georgios Panagoulis
PartiSentrumsunionen
Sentrumsunionen–Nye krefter
NasjonalitetHellas
GravlagtFørste kirkegård i Athen
UtmerkelserViareggio-Versilia International Prize (1969)[5]
Signatur
Alexandros Panagoulisʼ signatur

Panagoulis' grav i Athen

Alexandros Panagoulis (født 2. juli 1939 i Glyfada i prefekturet Athen i Hellas, død i en bilulykke 1. mai 1976 i Athen) var en gresk politiker og poet.[6] Han hadde en aktiv rolle i kampen mot militærjuntaens styre, i tiden den hadde makten i Hellas (1967–1974).

Han ble mest kjent for sitt forsøk på å myrde diktator Georgios Papadopoulos den 13. august 1968. Men han ble også kjent for torturen han ble utsatt for i sin tid i fengselet. Etter gjeninnføringen av demokrati i Hellas ble han valgt til det greske parlamentet som medlem av Sentrumsunionen (Enosi Kentrou).

Panagoulis deltok aktivt i kampen for gjeninnføring av demokratiet og mot oberstregimet. Han deserterte fra tjeneste i det greske forsvaret på grunn av sin demokratiske overbevisning. Senere grunnla han organisasjonen Nasjonal motstand, som kjempet mot militærregimet.

Han gikk i selvvalgt eksil på Kypros for å utvikle en handlingsplan. Han kom tilbake til Hellas der han med hjelp fra sine samarbeidspartnere arrangerte et attentat mot Papadopoulos 13. august 1968. Attentatet mislyktes, og Panagoulis og noen av hans samarbeidspartnere ble arrestert og satt i fengsel der de ble torturert.

Panagoulis ble stilt for en militær domstol 3. november 1968 og ble dømt til døden sammen med flere andre medlemmer av gruppen Nasjonal motstand. Som et resultat av politisk press fra det internasjonale samfunnet avstod militærjuntaen fra henrette ham og isteden fengslet de ham og der satt han frem til militærregimet kollapset i 1974.

Etter gjeninnføringen av demokrati i Hellas ble Alexandros Panagoulis valgt til medlem av det greske parlamentet som medlem av Sentrumsunionen. Han framsatte en rekke beskyldninger mot politikere han mente åpent eller hemmelig hadde samarbeidet med militærjuntaen.

Til slutt trakk han seg fra partiet etter flere uenigheter med partiledelsen. Han forble likevel i parlamentet som uavhengig representant.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Discogs, oppført som Αλέκος Παναγούλης, Discogs artist-ID 2460938, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.oriana-fallaci.com, besøkt 22. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.premioletterarioviareggiorepaci.it[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ 37 Years Without Alexander Panagoulis Greek Reporter