Alcatraz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alcatraz
Celle 156 Frank Morris sin celle, legg merke til lufteventilen bakerst
Satellittbilde av Alcatraz

Alcatraz er ei øy i San Francisco-bukta i California i USA og rett innenfor San Francisco, som var stedet for et berømt fengsel.

På den 500 meter lange øya med sine 85 000 m² ligger også det eldste fyrtårnet på USAs vestkyst.

Det var den spanske forsker Juan Manuel de Ayala som i 1775 seilte inn i San Francisco-bukta og ga alle øyene han fant der sine navn. Navnet Alcatraz er egentlig avledet av Isla de los Alcatraces "Pelikanenes øy". Den gang hekket mange pelikaner på øya.

I 1847 kjøpte den amerikanske militærguvernøren John Charles Fremont i California på USAs vegne øya for 5 000 dollar fra meksikanerne, og bebygde den i 1854 (ble fullstendig ombygd fra grunnen av i 1909). Militæret tok øya i bruk som "Fort Alcatraz" i 1859. De bragte krigsfanger dit fra 1861, her ble sørstatssoldater og mannskap fra et erobret handelsskip fra sørstatene internert under den amerikanske borgerkrigen. I 1903 var fengselet så forfallent at det måtte stenges. Planleggingen av et nytt begynte i 1906. Det store jordskjelvet i San Francisco samme år førte til at byggingen drog i langdrag – den var ikke ferdig før i 1911.

Fortet ble nedlagt i 1933. Da begynte den endelige ombyggingen til en straffeanstalt, og den 1. januar 1934 ble Alcatraz omgjort til føderalt fengsel. Det som gjorde det særs velegnet var det iskalde vannet og de lumske strømforholdene. Dermed ble The Rock et ideelt sted for folk det var knyttet stor rømningsfare til. Alcatraz var i funksjon som høysikkerhetsfengsel fram til 1963. Blant berømte innsatte var Al Capone (1934–39), Robert Stroud (1942–59), George "Machine Gun" Kelly (1934–51) og Alvin "Creepy" Karpis (1936–62).

I løpet av de 29 årene Alcatraz var i bruk, var det 36 rømningsforsøk. 15 av dem som prøvde å rømme ble drept under forsøket.

Frank Morris og Anglin brødrene[rediger | rediger kilde]

De eneste innsatte som rømte fra Alcatraz var Frank Lee Morris og brødrene John og Clarence Anglin. Om natten 11. juni 1962 rømte de fra fengslet, og ingen har sett dem siden. Det er fortsatt uavklart hva som hendte med dem, om de har druknet, eller klarte å komme seg til fastlandet. Ingen lik har blitt funnet.

For å komme seg ut, grov de hull rundt lufteventilen bakerst i cellen, et 35 cm hull ble laget for å komme ut i ei servicesjakt for kloakkrør og lufting. Derfra klatret de tre etasjer rett opp og igjennom et lufterør til taket av fengslet. Derfra firte de seg ned, klippet hull i gjerdet og padlet i en flåte laget av regnfrakker. Flåten har aldri blitt funnet.

For å ikke vekke misstanke,og for å ha best mulig med tid, lagde de en "jukse"-lufteventil av papp som de satt på plass i hullet etter seg. De lagde også et dukkehode av toalettpapir, avispapir og sement fra hullet, som de la i sengen, slik at vaktene ikke skulle få noe mistanker før morgenen etter.

Fengselet ble på grunn av forfall og uforholdsmessig høye vedlikeholdskostnader stengt den 21. mars 1963. Det er nå et fengselsmuseum som anløpes av passasjerbåt flere ganger daglig.

Notable fanger[rediger | rediger kilde]

Alcatraz i populærmedia[rediger | rediger kilde]

En oversikt over filmer der handlinga helt eller delvis er lagt til øya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]