Alan Hale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alan Hale
Født7. mars 1958Rediger på Wikidata (66 år)
Tachikawa
BeskjeftigelseAstronom Rediger på Wikidata
Utdannet vedNew Mexico State University
United States Naval Academy
NasjonalitetUSA

Alan Hale (født 1958) er en amerikansk astronom som er kjent for å ha oppdaget Hale-Bopp-kometen sammen med Thomas Bopp i 1995.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hale ble født i Tachikawa, Japan, men han vokste opp i Alamogordo, New Mexico. Han tjenestegjorde i U.S. Navy fra 1976 til 1983 og uteksaminerte seg fra U.S. Naval Academy i 1980. Hales neste jobb var ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) hvor han jobbet til 1986. I løpet av perioden i JPL, jobbet han som ingeniør for Deep Space Network. Her var han involvert i flere prosjekter med romfartøy, inkludert Voyager 2.

Etter Voyagers møte med Uranus, forlot han JPL til fordel for New Mexico State University i Las Cruces. Han fikk sin Ph.D. i astronomi i 1992. Etter å ha observert omkring 200 kometer, oppdaget han 23. juli 1995 Hale-Bopp med et teleskop fra sin egen oppkjørsel. Det uskarpe himmellegemet var ikke å finne i noen stjernekart over stjernebildet Skytten og det var snakk om en hittil uoppdaget komet.[1] Samtidig som Hale observerte kometen ble den også sett av amatørastronomen Thomas Bopp. Den ble dermed døpt Hale-Bopp, og er antageligvis den mest observerte kometen i løpet av det 20. århundre samt den mest lyssterke siden Wests komet i 1976.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]