Akershusregisteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Akershusregisteret er et register over gamle diplomer som fantes på Akershus slott i 1622, utført etter ordre av stattholderen Jens Juel.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stattholderen i Norge, Jens Juel, meldte i 1622 til kong Christian IV at det fantes mange gamle brev på Akershus, som burde registreret. Akershus hadde i senmiddelalderen vært sete for den norske kansleren, slik at rester av det norske riksarkivet fortsatt fantes der.[1] Kong Christian sendte alt samme sommer, da han var i Bergen, de to kansellisekretærene Gregers Krabbe og Mogens Høg til Akershus for å foreta registreringen. De holdt på med arbeidet fra august til oktober, og hadde riksens skriver Thomes Jenssøn til hjelp, siden denne kunne forstå gammelnorsk.

Materialet de undersøkte var samlet i seks kister og to skrin som var blitt forseglet av den norske kansleren Jens Bjelke og lensmannen Hartvig Huitfeldt. Mye av dette var registrert før, slik at de ikke trengte gjøre det en gang til. Derimot registrerte de omtrent 2400 brev som stammet fra de gamle klostrene Vernekloster, Hovedøya kloster og Nonneseter. Dette var diplomer som var kommet i statens eiendom etter reformasjonen.

Det meste av de registrerte diplomene gikk senere tapt, slik at Akershusregisteret er den eneste kilden til informasjon om disse brevene. Bare omkring 20 diplomer ble siden gjenfunnet i riskarkivet i København.

Akershusregisteret ble nedskrevet i to eksemplarer, som siden havnet i det danske og det norske riksarkivet. En utgivelse av registeret på grunnlag av det norske eksemplaret ble utført av historikeren Gustav Storm før hans død i 1903. Senere ble det danske eksemplaret gjenoppdaget i København, og da det viste seg at dette var bedre, ble det danske eksemplaret lagt til grunn for utgivelsen. Akershusregisteret af 1622 ble utgitt for Den norske historiske kildeskriftkommisjon ved Gunnar Tank i 1916.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Koht (1927) s. 31.

Litteratur[rediger | rediger kilde]