3 Fonteinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En flaske Oude Geuze fra 3 Fonteinen.

3 Fonteinen (Drie Fonteinen) er et belgisk bryggeri som spesialiserer seg på geuze og kriek. Bryggeriet er i Beersel, nær Brussel, og produserer klassiske versjoner av både kriek og geuze.

Geuzestekerij[rediger | rediger kilde]

3 Fonteinen ble etablert i 1883 som kafé og geuzestekerij, et sted der geuze produseres ved blanding av gammel og ny lambic, anskaffet fra andre bryggerier. Navnet henspiller på stedets tre tappekraner (håndpumper).

Selskapet ble i 1953 kjøpt av Gaston De Belder, som utvidet virksomheten med en restaurant og overlot det til sønnene Armand og Guido i 1982. I 1998 ble det installert et bryggerianlegg, og fra året etter brygget man sin egen lambic, som så ble blandet med eldre lambic fra andre. Siden har man utviklet flere produkttyper.[1] I 2002 skjedde en oppdeling der Guido tok seg av kafé-/restaurantdrift, mens Armand tok seg av bryggerivirksomheten.

I mai 2009 eksploderte 3000 flasker på grunn av feil ved en termostat. Av den gjenværende overopphetede geuzen ble det fremstilt et brennevin kalt Armand's Spirit. Salget av dette gjorde det mulig å fortsette driften ved bryggeriet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det nederlandske Wikipedia-oppslaget redegjør for øltypene, som også er omtalt på selskapets egne nettsider.
  2. ^ Yvan de Saedeleer (2009-12-30): «Het jaar dat de geuze ontplofte: Brouwer De Belder lanceerde een eau de vie, gemaakt met het mislukte bier» (nederlandsk)Nieuwsblad van het Noordenbesøkt 09-07-2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]