Škoda Octavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eldre Škoda Octavia cabriolet
Škoda Octavia 1999-modell
Škoda Octavia RS 2007-modell

Škoda Octavia er en bilmodell fra den tsjekkiske bilprodusenten Škoda. Modellen ble introdusert i 1959, og var da en modifisert utgave av Škoda Popular.

Octavia kom også i en stasjonsvognutgave, som ble produsert fra 1961 til 1971. Den ble eksportert til flere land over hele verden. I Chile ble det til og med satt i gang lokal montering.

Octavia kom ikke tilbake på markedet før i 1996, etter at Škoda-konsernet var tatt inn under Volkswagens vinger. Den nye Octavia (1996) var basert på VWs Golf4-plattform, med karosseri og deler av interiør utformet hos Škoda.

I februar 1998 ble Octavia stasjonsvogn presentert på bilutstillingen i Genève.

Den foreløpig siste utgaven av Škoda Octavia kom på markedet i slutten av 2004.

Navnet Octavia kommer av at dette var det åttende modifikasjonen av den opprinnelige Popular.

Škoda Octavia bygges på plattformen PQ35 som den deler med Audi A3, Seat Altea og Volkswagen Golf V og VI. I modellåret 2009 kom en facelift som bortsett fra det ytre som nye hovedlamper og støtfangere også gjorde at Octavia deler mye av det elektriske systemet med sin "storebror" Superb.

Škoda Octavia har i Norge vært populær med firehjulstrekk.[trenger referanse] Octavia benytter et firehjulstrekksystem fra Haldex. Modellen introdusert i 1996 hadde førstegenerasjons Haldex-system, mens modellen introdusert i 2004 har Haldex II. I 2009 fikk Octavia en oppgradering hvor Haldex4 ble tatt i bruk. Haldex-systemet baserer seg i utgangspunktet på at bilen er forhjulstrekk ved normal kjøring, men at kraft kan overføres til bakhjulene ved hjulspinn. For Haldex4 er det i utgangspunktet en 90/10%-fordeling av kraft kontinuerlig for å gi redusert forsinkelse før bakhjulene griper inn. Systemet er også slik at systemet kan forutse behov for kraft på bakhjulene før hjulspinn oppstår, for eksempel ved raskt og kraftig gasspådrag. Modellene med firehjulstrekk har i overkant av 2 cm høyere bakkeklaring enn modellen med forhjulstrekk.

I 2006 kom Octavia Scout. Dette er en crossover-modell som ansees som en mellomting av vanlig stasjonsvogn og SUV. Bilen leveres med firehjulstrekk og er ytterligere forhøyet sammenlignet med standardversjonen av Octavia med firehjulstrekk. Videre er design endret gjennom plastdeksel på utsiden av hjulbuene i lignende stil av det Audi Allroad og Volvo XC70 har.