Gratangen Båtsamling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gratangen Båtsamling var en forløper til Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum. Den ble etablert som kommunalt museum i 1982, eid av Gratangen kommune.

Båtsamlinga var en gave fra familiene Thraning og Eilivsen i Gratangsbotn, men samlinga har ei lang historie. Da ishavsskipper Bertheus Eilivsen, Årstein, pensjonerte seg i 1927, startet han opplæring av navigatører. Han anskaffet en stor skonnert i 1927, etterlatt i Tromsø etter den russiske revolusjonen. Båten skulle fungere som skoleskip, men ble aldri benyttet til formålet. I stornaustet sitt på Årstein samlet han en del av nordlandsbåtene som hadde tilhørt familien. Etter at Bertheus døde i 1937 tok to av brødrene hånd om samlinga og plasserte båtene i fembøringsnaustet på gården i Fjordbotn. I 1954 skaffet eieren av Gratangen turiststasjon, Mosling, ei tyskerbrakke for bedre oppbevaring og som en museumsattraksjon for besøkende på hotellet. I alt fem båter, fire Nordlandsbåter og en fangstbåt fra ishavsskuta «Canada», sammen med mye gårdsutstyr, fiske og fangstutstyr og en del krigsetterlatenskaper, hjelmer m.m. utgjorde museumssamlinga.

I 1984 bevilget Norsk kulturråd det første tilskuddet til bygging av nytt museum, og i 1989 åpnet museet med 4 utstillingsbygninger, oppført i Lecastein, kontorbygg, kafe og svalgang som knytter sammen bygningene. I 1991 mottok museet pris som Årets museum i Europa, som ett av 10 nye europeiske museer dette året. Fra 1996 er museet en del av stiftelsen Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum