Zunyikonferansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Møtestedet i Zunyi

Zunyikonferansen (kinesisk: 遵义会议; pinyin: Zūnyì Huìyì, i byen Zunyi i provinsen Guizhou i Kina fra 15. til 17. januar 1935) var et utvidet møte for Politbyrået for Kinas kommunistparti. Det fant sted noe etter begynnelsen av «den lange marsjen», og utgjorde et viktig slag i den pågående maktkampen mellom fraksjonen rundt Mao Zedong på den ene side og den Kominterntro fraksjon rundt Bo Gu, Otto Braun og Wang Ming på den annen. De sistnevnte ble beskyldt for opportunisme og gitt skylden for mange militære feilviurderinger og høye tapstall.

Mao Zedong klarte å få andre innflytelsesrike kommunister som for eksempel Zhou Enlai, Zhu De og Liu Bocheng til å helle over til sin side. Mao ble valgt inn i Partiets sekretariat og inn i Politbyråets stående komite. Otto Braun og Bo Gu ble fjernet fra sine verv; Mao Zedong, Zhou Enlai og Wang Jiaxiang overtok den militære ledelse.

Zunyikonferansen har i Folkerepublikken Kinas historiografi fått rang av et kanskje enda viktigere vendepunkt enn det faktisk var. Det er blitt stilisert opp til den gang da de ideologisk forblindete representanter for Sovjetunionens linje ble fratatt makten, fordi de skadet den kommunistiske sak. Dette banet veien for vendepunktet i kommunistenes kamp – nå først var den kinesiske revolusjon befridd fra den manglende realismen i de sovjetiske forelegg.

Stedet for konferansen er blitt et mål for Kinas «røde turisme».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]