Zimbabwe People’s Revolutionary Army

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zimbabwe People’s Revolutionary Army
LandZimbabwe
Grunnlegger(e)Jason Moyo

Zimbabwe People's Revolutionary Army (ZIPRA) var den væpnede fløyen av det politiske partiet Zimbabwe African People's Union i Rhodesia.

ZIPRA ble dannet i 1960 av den nasjonalistiske lederen Jason Moyo, nestlederen for partiet fra Joshua Nkomo. ZIPRA drev militær trening både av vanlige soldater og gerilja-soldater ZANLA og i 1979 hadde de anslagsvis 20 000 stridende medlemmene. ZIPRA var basert i flyktningleirene rundt Lusaka og Zambia.

ZIPRA fulgte ikke hele tiden ZANLA's politikk som var inspirert av maoismen, men den fulgte i stedet sovjetisk marxist-leninistiske prinsipper og de hadde et nært forhold til lokale bonde-befolkningene. ZIPRA var i formell allianse med Umkhonto vi Sizwe (MK). ZIPRA og MK gjennomførte et militært mislykket misjon i Sør-Rhodesia på midten av 1960-tallet.

I 1978 og 1979 skjøt ZIPRA ned to sivile passasjerfly av flyselskapet Air Rhodesia, og drepe i alt 102 passasjerer og mannskapet. Air Rhodesia Flight 825 var en planlagt flyreise fra Kariba til Salisbury som ble skutt ned 3. september 1978 av ZIPRA-geriljaen med hjelp fra en SAM-7 bakke-til-luft-missil. 18 av det 56 passasjerene overlevde styrten.

Fem av de overlevende etter denne flystyrten gikk til en lokal landsby i nærheten for å be om vann. Men ved returen til flyvraket, hørte de afrikanske stemmer og skudd fra automatgeværer. ZIPRA-geriljaen drepte 10 av de overlevende som fortsatt var i nærheten av flyet før selve flyet ble plyndret. Tre overlevende etter krasjen klarte å unngå å bli drept ved å stikke av og gjemme seg i skogen.