Zhao Dan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zhao Dan
Født27. juni 1915[1]Rediger på Wikidata
Jiangdu
Død10. okt. 1980Rediger på Wikidata (65 år)
Beijing
BeskjeftigelsePolitiker, filmregissør, teaterskuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference (5th National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference)
  • medlem av Den nasjonale folkekongress (3rd National People's Congress, 2nd National People's Congress, 1st National People's Congress) Rediger på Wikidata
EktefelleHuang Zongying
BarnZhao Qing
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina
Republikken Kina

Zhao Dan (kinesisk: 赵丹, pinyin: Zhào Dān, egentlig: 赵凤翱, Zhào Fèng'áo; født 27. juni 1915 i Yangzhou i Kina, død 10. oktober 1980 i Beijing) var en kinesisk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født som Zhao Feng'ao som sønn av en kinoeier, og opptrådte for første gang i 1925 på film (Feng dai shaoye). Fra 1931 til 1934 studerte Zhao landskapsmaleri ved kunsthøyskolen i Shanghai. Han forfattet fortellinger og teaterstykker og opptrådte i en teatertrupp.

Filmskuespiller[rediger | rediger kilde]

Fra 1933 spilte han også regelmessig i filmer for Mingxing-filmstudioet. I 1937 hadde han hovedroller i to viktige filmer; som arbeidsløs ung akademiker ved siden av Bai Yang i Shen Xilings Shizi jietou, og i Malu tianshi av Yuan Muzhi.

Han giftet seg med Ye Luqian i 1936.

Etter at Shanghai ble okkupert av japanerne ble han med i en antijapansk teatergruppe. I 1939 ble han arrestert av Sheng Shicai (fra Guomindang) i Xinjiang og satt så i fengsel i fire år. Først gikk det rykter om at han var blitt drept.

Ye giftet seg så med skuespillerforfattersken Du Xuan. Etter krigen ble han løslatt og vendte tilbake til Shanghai. Først fra 1947 opptrådte han igjen i filmer. Han giftet seg med skuespillerinnen Huang Zongying i 1948.

Han ble lagt merke til i den nyrealistisk pregede Wuya yu maque (1949) av Zheng Junli, men også i Wu Xun zhuan (1950) av Sun Yu, der Zhaos rollefigur var en gatekunstner og tigger som finansierte skoleutdannelsen av noen fattige barn. Suns film utløste skarp kritikk fra Mao Zedong, og dermed ble regissørens videre karriere blokkert.

Zhao Dan spilte deretter i svært partikonforme roller. Det var gjerne historisk-biografiske roller, som for eksempel en apoteker under Ming-dynastiet i Li Shizhen (1956) av Chen Fu eller som Lin Zexu eller Nie Er i filmene av disse navn i 1959 av Zheng Junli. Dette var noen av de mest krevende skuespillermessige prestasjoner i kinesisk film på denne tiden. Zhaos siste filmopptreden var i 1965.

Etter løslatelsen i 1973 begynte han å undervise ved et filmstudio i Shanghai og ved Fudanuniversitetet.

Han døde av kreft i Beijing i 1980.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0955486, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]