Hopp til innhold

Zhalantun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Zhalantun eller Zalantun (kinesisk: 扎兰屯, pinyin: Zhālántún ) er et byfylke med en befolkning på 421 048[1] (1999) i Hulunbuir i Indre Mongolia i Folkerepublikken Kina. Det ligger i den nordøstlige utkant av Indre Mongolia, i et område som før ble regnet til det nordlige Mandsjuria.

Byen var tidligere kalt Bùtèhā 布特哈, og ble et administrativt senter under Kangxi-tiden. I 1929 fikk den navnet Yalu fylke (雅鲁 Yǎlǔxiàn) ettersom Yaluelven renner her, men i 1933 ble den Zhalantun banner (扎兰屯旗 Zhālántún Qí). I 1983 opphørte den som banner og ble byfylke og del av byprefekturet Hulunbuir.

Zhalantuns økonomi er primært tuftet på jordbruk, husdyrhold, skogbruk og turisme (området har stor naturskjønnhet).

Naturpark[rediger | rediger kilde]

Zhalantun nasjonalpark (扎兰屯风景名胜区) ligger her. Hexingten i parken er på UNESCOs Global Network of National Geoparks.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Harbin–Manzhouli-banen krysser gjennom onrådet.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 111 løper gjennom området, på sin vei fra Beijing via Chifeng til Jiagedaqi i provinsen Heilongjiang.

Norsk misjon[rediger | rediger kilde]

I 1933 grunnla misjonæren Arne Anda fra Det norske lutherske Kinamissionsforbund en misjonsstasjon i Zhalantun. Den ble evakuert av de norske misjonærene i 1946 på grunn av at det var umulig å fortsette arbeidet under det kommunistiske styret som ble innført med den sovjetiske invasjon i august 1945. Allerede under den tiden japanerne hadde hersket, ble det gradvis mer og mer vanskelig å drive misjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Population Statistics Materials by County and City – 1999 Period, i China County & City Population 1999, Harvard China Historical GIS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]