Zhabei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juledekorasjoner i Zhabei
Zhabei
Vestre Tianmugate

Zhabei (kinesisk: 闸北区, pinyin: Zháběi Qū, Wade-Giles: Cha-pei, wu: zah入poh入) er ett av de ti indre bydistrikter i Shanghai i Folkerepublikken Kina. Det har et areal på 29,26 km² og 707 869 innbyggere (2003). Det gir en tetthet på 24 192 innbyggere pr km².

Suzhouelven, som er Shanghais nest viktigste elv (etter Huangpu), renner gjennom de sørligste deler av Zhabei, og elvebreddene den har i distrikter er på 4,1 kilometers lengde. Shanghais jernbanestasjon ligger ved Molingaten i Zhabei. Den gamle hovedjernbanestasjonen lå også i Zhabei, ved Østre Tianmugaten. Den ble etter stengningen i 1987 omgjort til jernbanemuseum.

Historisk har Zhabei vært et tett befolket arbeiderområde. Befolkningen har imidlertid endret seg over tid etterhvert som den klassiske industrien i stor grad har blitt flyttet til nye bydeler. Boligprisene er generelt lavere enn i de nærliggende nordlige bydistriktene Putuo og Hongkou.

Det satses stort på multimediautvikling i distriktet, der man finner Shanghai Multimedia Valley (SMV) som tiltrekker seg media- og IT-talenter. Man er langt fremme i 3D-filmteknologi.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Subdistrikter:

  • Vestre Tianmu lu (天目西路街道), Beizhan (北站街道), Baoshan lu (宝山路街道), Vestre Zhijiang lu (芷江西路街道), Gonghexin lu (共和新路街道), Daning lu (大宁路街道), Pengpu nye landsby (彭浦新村街道), Linfen lu (临汾路街道).[1]

Storkommune:

  • Pengpu (彭浦镇).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «闸北区-行政区划网 www.xzqh.org» (forenklet kinesisk). XZQH. Besøkt 24. mai 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]