Zense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Zense er et psykoaktivt urte-og kjemisk produkt som, når det forbrukes etterligner effektene av cannabis. Det er best kjent under merkenavnene Zense og Spice, som begge i stor grad har blitt et varenavn som brukes for å referere til syntetiske cannabisprodukter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da syntetiske cannabisblandinger for første gang kom i salg på begynnelsen av 2000-tallet, mente man at de oppnådde en effekt gjennom en blanding av lovlige urter. En Lab-analyse i 2008 viste at dette ikke var tilfelle, og at de faktisk inneholdt syntetiske cannabinoider som virker på kroppen på en lignende måte som cannabinoider naturlig finnes i cannabis, som THC. Ifølge "Psychonaut Web Mapping Research Project", ble syntetiske cannabisprodukter solgt i Europa under merkenavnene Zense og Spice først i 2004.

Ingredienser[rediger | rediger kilde]

Syntetisk cannabis er hevdet av produsentene til å inneholde en blanding av tradisjonelt brukte medisinske urter, som alle angivelig gir milde effekter med den generelle blanding som resulterer i cannabis-liknende beruselse produsert av produktet. Urter notert på emballasjen til Spice inkluderer Canavalia maritima, Nymphaea caerulea, Scutellaria Nana, Pedicularis densiflora, Leonotis Leonurus, Zornia latifolia, Nelumbo nucifera og Leonurus sibiricus.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Det blir ofte markedsført som "urte-røkelse", men produktene blir vanligsvis røkt av brukere. Selv om syntetisk cannabis ikke produserer positive resultater i narkotika-tester for cannabis, er det mulig å oppdage dens metabolitter i menneskelig urin.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

En undersøkelse av leserne av Mixmag i Storbritannia i 2009, fant ut at en av åtte respondenter hadde brukt syntetisk cannabis, sammenlignet med 85% som hadde brukt cannabis. Bruken i Norge må anslås til å være lav, om ikke svært lav sett i forhold til resten av Europa.

Lovlighet[rediger | rediger kilde]

Syntetisk cannabis-produkter har blitt gjort ulovlig i mange europeiske land. Det er verdt å merke seg at Spice inneholder ingredisenser som er listet på legemiddelloven som reseptbelagte. Zense inneholder angivelig ikke de samme ingrediensene og er ikke regulert av legemiddelloven i Norge pr. 31.12.2010.

Kilder[rediger | rediger kilde]