Zapad-2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Zapad-2013 var en felles militærøvelse på strategisk nivå som ble gjennomført i perioden 20.–26. september 2013, hvor styrker fra Russland og Belarus deltok. Manøvrer ble gjennomførte på to øvingsområder i Russland og syv [1]) innen Belarus.[2]. Over ti tusen soldater deltok på øvelsen.

Generell informasjon[rediger | rediger kilde]

Militærøvelsen var en planlagt aktivitet, og holdes hvert fjerde år i samsvar med vedtaket av 29. september 2009 som Russlands og Belarus’ presidenter fattet.[3][4]

Sammensetning av styrker og organisasjonsmessige særtrekk[rediger | rediger kilde]

Øvelsen ble del i to etapper og manøvrer ble gjennomførte på de to russiske øvingsområdene Khmelevka og Pravdinsk innen Kaliningrad oblast samt øvingsområdene Brest, Gozjk og Obuz-Lesovsk i Belarus.[5]. På russisk territorium deltok omtrent 9400 russiske soldater og 200 soldater fra Belarus. 180 militære kjøretøy var involvert, og av disse var 10 stridsvogner, 40 fly og 10 marinefartøyer tilhørende Østersjøflåten. På belarusisk territorium deltok 2520 russiske soldater.

Scenario[rediger | rediger kilde]

På belarusisk territorium hadde det dukket opp store ekstremistgrupper og banditter med hensikt å utføre terrorhandlinger for å destabilisere landet. For å motvirke slik utvikling og gjenopprette stabilitet i landet, ble russiske styrker overført til Belarus for å avhjelpe situasjonen sammen med belarusiske væpnede styrker og regionalt politi med ekstra materiell og teknisk støtte. Målet var å blokkere terrorangrep og slå ned de ukjente, fiendtlige grupperingene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]