Ytre ørebetennelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alvorlig tilfelle av ytre ørebetennelse med betennelse i det ytre øre med rammet tragus, innsnevring av den ytre øregangen og puss.

Ytre ørebetennelse eller ekstern otitt, noen ganger kalt svømmeøre,[1] er en betennelse i det ytre øre og øregang. Sammen med mellomørebetennelse kalles ytre ørebetennelse ofte bare «ørebetennelse». Sykdommens hovedkjennetegn er betennelse i huden i øregangen med tilhørende hevelse og smerte, og ved infeksjon kan øregangen tettes helt med opphovnet vev og puss. Når øregangen er tilstoppet vil hørselen bli dårligere (konduktivt hørselstap) til tilstanden bedres. I svært alvorlige tilfeller kan hudinfeksjonen spre seg til ansiktet (ansiktscellulitt) og til ørespyttkjertelen. Dette fører til at det kan gjøre vondt å bevege kjeven og å spise. I sine mildeste former er ytre ørebetennelse så vanlig at de fleste vil oppleve det på et eller annet punkt i livet. Mange vil, av grunner som omtales under, få ekstern otitt mange ganger i løpet av livet.

Typisk begynner betennelse i øregangen med tap av de beskyttende oljene og voksen (ørevoks) sammen med en liten skade på huden. Skaden kommer som regel som et resultat av forsøk på å rense øregangen med bomullspinner, hårnåler eller andre gjenstander som er små nok til å kunne stikkes inn i øregangen. Å utsette huden i øregangen for vann over lengre tid (for eksempel ved bading eller ved ekstremt høy luftfuktighet) kan i seg selv være nok til å bryte ned den beskyttende hinnen med ørevoks og forårsake små rifter i den vasstrukne huden. Siden den oppsvulmede huden i øregangen ofte både klør og er smertefull, og noen ganger kan føles som om noe sitter fast i øret, kan en ond sirkel med øre-rensing og kløing forverre situasjonen. Vokskjertler slutter å produsere voks når ørekanalhuden er betent, og det kan ta uker før det ytre øret er tilbake til normal produksjon av voks selv etter et lite tilfelle av ekstern otitt. I denne perioden er huden betydelig mer sårbar for å bli reinfisert, og av blant annet denne grunnen er noen mennesker utsatt for å få otitt hver gang de utsetter ørene sine for vann.

Bruk av øretelefoner som går inni øret til trening om sommeren har blitt assosiert med svømmeøre ettersom proppene kan skape et varmt og fuktig miljø.[2]

Nekrotiserende ekstern otitt[rediger | rediger kilde]

Det finnes også en sjelden og alvorlig form for ekstern otitt kalt nekrotiserende ekstern otitt, der beinet i kraniet rundt øregangen blir infisert. Selv om navnet på denne tilstanden inneholder ordene «ekstern otitt» er den en veldig annerledes sykdom enn vanlig ytre ørebetennelse, det er en form for osteomyelitt. I stedet for å være en tilstand de fleste står i fare for å få, er nekrotiserende ekstern otitt, også kalt malign otitt, en livtruende sykdom som kun oppstår hos individer med alvorlig diabetes eller sterkt nedsatt immunforsvar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]