Yinti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yinti

Yinti (født 16. januar1688, død 13. januar 1756), opprinnelig Yinzhen (tradisjonell kinesisk: 胤禎, forenklet kinesisk: 胤祯, pinyin: Yìnzhēn) av Aisin Gioro-klanen, var 14. sønn av Kangxi-keiseren av Qing-dynastiet i Kina. Hans mor var keiserinne Xiaogongren, og han var lillebror (fullbror) av den senere Yongzheng-keiseren.

Han måtte skifte navn på grunn av det kinesiske navnetabu to ganger. Ettersom hans opprinnelige navn lignet på Yongzhengs personlige navn, Yinzhen (som på kinesisk riktignok skrives 胤禛), ble det endret til Yinti. Da Yongzheng besteg keisertronen ble Yintis navn endret til Yunti (允禵, Yǔntí), ettersom det kinesiske tegnet for «Yin» i Yinti tilsvarte «Yin» i Yongzhengs personlige navn Yinzhen.

I 1718, etter at en Qing-hær ble beseiret ved elven Salween i Tibet av dzungarenes general Tsering Dondub, ble Yinti utnevnt av Kangxi-keiseren til «storgeneral som sikrer grensen» (撫遠大將軍) som skulle føre en hær på 300.000 inn i Tibet og nedkjempe dzungarene. Manbe mener at dette var et tegn på at Kangxi-keiseren mente å la Yinti overta keisertronen etter seg. I februar 1720 satte Yintis generaler Galbi og Yanxin avsted fra Xining for å innta Lhasa mens Yinti selv forble i Xining for å søke støtte hos kinesernes allierte Khotshot-mongoler og så eskortere den daværende Dalai Lama til Lhasa. Den 24. september 1720 erobret Yintis hær Lhasa, og førte Dalai Lama tilbake til Potalapalasset.

Yinti planla et erobringstokt for å ta Dzungarkhanatet da han den 21. desember 1722 ble informert om sin fars død og ble tilbakekalt til hovedstaden. Der hadde hans storebror Yinzhen besteget keisertronen som Yongzheng-keiseren. Yongzheng så på Yinti som en potensiell trussel og satte ham i husarrest. Yinti ble løslatt etter Yongzheng-keiserens død, i 1735.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]