Yarkand (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elvesystemet som Yarkand (Yarkant) inngår i.

Yarkand (kinesisk: 叶尔羌河; pinyin: Yèěrqiāng Hé; uigurisk:يەكەن دەرياسى) er ei elv i den autonome provinsen Xinjiang i vest-Kina. Den er omtrent 970 km lang.

Yarkand er det lengste tilløpet til elva Tarim, og har sitt utspring i Karakorum-passet mot grensen til Kashmir. Derfra renner den i nordøstlig retning gjennom høyfjellene, og renner deretter ned i den vestligste delen av Tarimbekkenet. Den passerer gjennom byen Yarkand, som ligger på 1 270 meters høyde og er oppkalt etter elva, og derfra mot nordøst gjennom den nordvestlige delen av ørkenen Taklamakan, hvor Yarkand løper sammen med elva Kashgar (Kaxgar). Etter samløpet renner elva videre mot nordøst, og rundt 370 km lengre nede, sør for byen Aksu renner Yarkand sammen med elvene Aksu og Khotan (Hotan), og danner ved dette samløpet elva Tarim.

Fra Yarkandelva rant det på 1950-tallet årlig 1-1,5 milliarder m³ vann inn i Tarim, men fra 1979 av har det bare sporadisk kommet vann fra Yarkand inn i Tarim. Som en konsekvens av dette var 59 % av poppelbestanden ved Tarim-elva død innen 1993.