Yanji

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Yanji (kinesisk: 延吉; pinyin: Yánjí; hangul [koreansk]: 연길시, Yeon'gil) er et kinesisk byfylke i provinsen Jilin i det nordlige Kina. Befolkningen anslås (2004) til 303 000. Byfylket ligger i det autonome prefekturet Yanbian for koreanere.

På grunn av byfylkets store koreanske befolkning – om lag 58,4% var i 2005 etniske koreanere – er det foreskrevet av skilt der må skrives både med kinesisk skrift og koreansk skrift.

Byen har et universitet, Yanbianuniversitetet (延边大学, Yanbian Dàxué; 연변대학, Yeonbyeon Daehak), grunnlagt 20. mars 1949 og som blant sine hovedoppgaver har å hegne om koreansk språk og kultur.

Amur Tiger Panthera tigris altaica Cub 2184px.jpg

Byfylket har en muligens voksende bestand av ville sibirtigere.[1]

I 1928 grunnla tyske misjonsbenediktinerere et katolsk munkekloster i Yanji, og etter hvert ble det elevert til et abbedi. Etter den kinesiske borgerkrig ble det opphevet, men enkelte av munkene kom seg til Tokwon i Korea og grunnla et etterfølgerkloster der.[2]

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Yanji har seks subdistrikter og tre storkommuner.[3]

Subdistrikter:

  • Henan (河南街道 / 하남가도), Jiangong (建工街道 / 건공가도), Xinxing (新兴街道 / 신흥가도), Gongyuan (公园街道 / 공원가도), Chaoyang (朝阳街道 / 조양가도), Beishan (北山街道 / 북산가도)

Storkommuner:

  • Yilan (依兰镇 / 이란진), Sandaowan (三道湾镇 / 삼도만진), Xiaoying (小营镇 / 소영진)

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 302 løper gjennom området. Den går fra Hunchun i provinsen Jilin til Ulanhot i Indre Mongolia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]