Jakov Dzjugasjvili

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Yakov Jughashvili)
Jump to navigation Jump to search

Jakov Iosifovitsj Dzjugasjvili (georgisk: იაკობ ჯუღაშვილი , russisk: Яков Иосифович Джугашвили) (18. mars 190714. april 1943) var den eldste sønnen til Josef Stalin. Hans mor var Stalins første kone, Ekaterina Svanidze.

Dzjugasjvili tjente som en artilleri-offiser i Den røde armé, og ble tatt til fange av tyskerne under slaget ved Smolensk, i de tidlige stadier av den tyske invasjonen av Sovjetunionen. Tyskerne kom med tilbud til Sovjet om å bytte Jakov med den tyske feltmarskalk Friedrich Paulus som var blitt tatt til fange av sovjeterne etter slaget om Stalingrad, men Stalin takket nei til dette tilbudet og skal angivelig ha uttalt «Jeg vil ikke bytte en tysk marskalk for en sovjetisk løytnant».

Det er ikke klart når og hvordan Jakov døde. Ifølge de offisielle tyske papirene som ble funnet etter krigen, døde Dzjugasjvili ved å kjøre inn i en elektrisk gjerde i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, hvor han ble holdt fanget. Noen har hevdet at Jakov begikk selvmord i denne leiren, mens andre har antydet at han ble myrdet.

I 2003 var USAs forsvarsdepartement i besittelse av dokumenter som tydet på at Jakov Dzjugasjvili ble skutt i et forsøk på å flykte fra fangenskap. Disse papirene ble vist til Jakovs datter Galina Dzjugasjvili, men hun avviste ektheten av disse papirene, og hun hevdet at hennes far aldri ville bli tatt til fange av tyskerne, men at han ble drept i kamp mot dem.