Jakov Dzjugasjvili

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Yakov Jughashvili)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakov Dzjugasjvili
Yakov Dzhugashvili.jpg
Født18. mars 1907
Baji
Død14. april 1943 (36 år)
Sachsenhausen
Ektefelle Yulia Meltzer
Far Josef Stalin
Mor Ekaterina Svanidze
Søsken Svetlana Allilujeva, Vasilij Dsjugasjvili
Barn Jevgenij Dzjugasjvili, Galina Dzjugasjvili
Utdannet ved Military Academy of Strategic Missile Forces, Moskvas statlige universitet for jernbanedrift
Beskjeftigelse Militær, soldat
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Sovjetunionen
Utmerkelser 1. klasse av Fedrelandskrigens orden, Røde stjerne-ordenen, Røde fane-ordenen

Jakov Iosifovitsj Dzjugasjvili (georgisk: იაკობ ჯუღაშვილი , russisk: Яков Иосифович Джугашвили) (født 18. mars 1907, død 14. april 1943) var den eldste sønnen til Josef Stalin. Hans mor var Stalins første kone, Ekaterina Svanidze.

Dzjugasjvili tjente som en artilleri-offiser i Den røde armé og ble tatt til fange av tyskerne under slaget ved Smolensk, i de tidlige stadier av den tyske invasjonen av Sovjetunionen. Tyskerne kom med tilbud til Sovjet om å bytte Jakov med den tyske feltmarskalk Friedrich Paulus som var blitt tatt til fange av sovjeterne etter slaget om Stalingrad, men Stalin takket nei til dette tilbudet og skal angivelig ha uttalt «Jeg vil ikke bytte en tysk marskalk for en sovjetisk løytnant».

Det er ikke klart når og hvordan Jakov døde. Ifølge de offisielle tyske papirene som ble funnet etter krigen, døde Dzjugasjvili ved å kjøre inn i en elektrisk gjerde i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, hvor han ble holdt fanget. Noen har hevdet at Jakov begikk selvmord i denne leiren, mens andre har antydet at han ble myrdet.

I 2003 var USAs forsvarsdepartement i besittelse av dokumenter som tydet på at Jakov Dzjugasjvili ble skutt i et forsøk på å flykte fra fangenskap. Disse papirene ble vist til Jakovs datter Galina Dzjugasjvili, men hun avviste ektheten av disse papirene, og hun hevdet at hennes far aldri ville bli tatt til fange av tyskerne, men at han ble drept i kamp mot dem.