Wu Yi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wu Yi
Wu Yi.jpg
Født17. nov. 1938Rediger på Wikidata (83 år)
WuhanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, ingeniørRediger på Wikidata
Embete
  • Vice Premier of the State Council of the People's Republic of China (2003–2008)
  • member of the Politburo of the Chinese Communist Party (2002–2007)
  • Ministry of Health of the People's Republic of China (2003–2005) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Kinas petroleumsuniversitet, Northwestern Polytechnical UniversityRediger på Wikidata
Parti Kinas kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata
Utmerkelser VennskapsordenenRediger på Wikidata

Wu Yi (kinesisk: 吴仪 eller 吳儀, pinyin: Wú Yí; født 11. november 1938 i Wuhan i Kina) er en av Kinas fire visestatsministre. Hun kalles også Kinas jernlady. Hun var fra 2002 til 2007 den eneste kvinne i Kinas politbyrå, som hadde 24 faste medlemmer.

Wu Yi skapte sin karriere i Kinas oljeindustri fra midt på 1970-tallet. Hun ble varaordfører i Beijing i 1988 og medlem av politbyrået i 2002, en post hun innehadde i fem år. Hun overtok posten som helseminister i 2002 og har blant annet tatt spørsmålet om aids svært alvorlig.

Hun var statsråd fra 1998 til 2003.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble med i Kinas kommunistparti i april 1962. I august samme år tok hun eksamen som ingeniør i petroleumsfag ved petroleumsraffineriavdelingen på Pekings petroleumsinsitutt. Mye av sin karriere har hun vært petroleumstekniker, og hun endte opp som visedirektør i Beijing Dongfang Hong raffineri. Hun ble også assisterende direktør og partisekretær i Beijing Yanshan Petrokjemiske Forening.

I 1988 ble hun varaordfører i Beijing, et verv hun hadde til 1991. Etter demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, overtalte hun kullgruvearbeidere som truet med å gå til streik til å fortsette å arbeide etter at noen av dere kollegaer hadde blitt drept. Fra 1991 til 1998 hold i rekkefølge stillingene som viseutenriksminister og visehandelsminister, minister for internasjonal handel og økonomisk samarbeid og medlem av 14. og 15. sentralkomite. Hun har hatt støtte fra Zhu Rongji og ble statlig rådgiver i 1998. I mars 2003 ble hun visestatsminister. Hun hjalp med forhandlingene da Kina skulle tre inn i WTO og reorganiserte tolltjenesten etter at USA hadde klaget over de omfattende brudd på lov om opphavsrett ved den storstilte piratkopiering som skjedde i Kina.

Wu Yi og USAs tidligere utenriksminister Colin Powell

Under SARS-krisen erstattet hun Zhang Wenkang som hadde blitt sparket på grunn av en dekkoperasjon, som helseminister og ble leder for en komité som skulle løse krisen. Dette gav henne tilnavnet «The goddess of Transparency» i Time magazine, som satte henne på listen over de 100 mest innflytelsesrike personer i 2004. I 2004 og 2005 kom hun på andreplass på Forbes magazine sin liste over de mest mektige kvinner i verden, i 2006 kom hun på tredjeplass, etter Angela Merkel og Condoleezza Rice.Kvinner med makt 2004 Kvinner med makt 2005 Arkivert 8. september 2007 hos Wayback Machine.

Media både i Kina og i Vesten kaller henne for «Kinas jernlady». Wu blir sett på som en sterk og direkte kvinne som ulik sine kollegaer hverken er mann eller har farget sitt grånende hår svart. Hun er ikke gift og har nektet for rykter om et forhold til Yang Shangkun. Etter at hun ble visestatsminister har hun vist seg som en dyktig diplomat og underskrevet avtaler med asiatiske naboland. Hun gjør også hyppige inspeksjonsturer til mange sørlige kinesiske regioner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]