Wu Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wu Man
Wu Man (China) - WOMEX 15, 2015.10.24 (1).JPG
Født1963
Hangzhou
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Folkerepublikken Kina

Wu Man (kinesisk: 吴蛮; pinyin: Wú Mán, født 1963 i Hangzhou i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk komponist og musiker. Hennes instrument er det klassiske kinesiske klimpreinstrumentet pipa.

Wu Man studerte ved Det sentrale musikkonservatorium i Beijing under Lin Shicheng, Kuang Yuzhong, Chen Zemin og Liu Dehai. Hun tok mastergrad i pipa og vant i 1989 førstepremien i den nasjonale musikkfortolkningskonkurransen. Hennes fordypningsområde var opprinnelig pudongtradisjonen, en klassisk stil innen kinesisk musikk som går tilbake til 1700-tallet.

I 1990 flyttet hun til USA. Hun er aktiv innenfor områdene samtidsmusikk, jazz og world music.

I 1999 ble hun den første kinesiske musiker som spilte på en offisiell tilstelning i Det hvite hus. Det var en tilstelning til ære for den kinesiske statsminister Zhu Rongji; dessuten medvirket den fransk-kinesiske cellisten Yo-Yo Ma.

Hun har ofte opptrådt med Yo-Yo Mas Silk Road Ensemble og med Kronos Quartet, og videre blant annet med Henry Threadgill, Liu Sola og Martin Simpson. Musikere som Terry Riley, Philip Glass, Lou Harrison, Tan Dun, Bright Sheng, Chen Yi, Zhou Long, Gabriela Lena Frank, Bun-Ching Lam og Evan Ziporyn har komponert for henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]