Wreden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wreden var scoutbynacht Olof Knape Strömstiernas flaggskip under slaget i Dynekilen og den største galei på den svenske vestkysten. Det ble bygget i Göteborg, inspirert av de russiske galeier på Østersjøen, der de var en ubetinget suksess til svenskenes ulykke.

Galeien[rediger | rediger kilde]

Wreden, også kjent som Wrede, ble bygget og sjøsatt i 1706 av byggmester R. Roth i Gamla Varvet, Göteborg: en av de største som ble bygget i Sverige under den store nordiske krig. Den tjente i 1714 som modellen for en ny generasjon av større galeier med tung bestykning: opptil 48-punds kanoner og 38 til 40 årer, samt to master med latinerseil.

I årene 1716 til 1719 var galeien midt i Tordenskjolds krig mot svenskene og så kamp i nesten alle trefninger langs den svenske vestkysten. Den berømte dansk–norske sjøhelten fullførte til slutt jobben tre år etter Dynekilen. Da Wrede sank i flammer etter en hard kamp med fregatten Hvide Ørn hadde nordmennene kommet seg ombord i forsøk på å slukket ilden, men mindre eksplosjoner oppstod og en norsk løytnant blir blåst i lufta. Utrolig nok overlevde han. Tordenskjold kunne ikke ta galeien med seg fordi underskroget hadde blitt skutt i filler med flere grunnskudd under kampene.

Svenskene hevet den ødelagte galeien kort tid etterpå og slepte den til Göteborg hvor den ble reparert og ombygget i tide til å delta under Angrepet på Göteborg i mai 1717. Der lå den ved Nya Varvet, bak sperrelinjen av flere svenske orlogsskip som hadde blitt oppstilt for å stoppet angrepet som til slutt skulle ødelegge flåtebasen.

Wreden ble deretter innlemmet i forsvaret av Göteborg fordi viseadmiral Lewenhaupt, som sjef for Göteborgeskadren, rettet sterk kritikk mot bruk av galeier, som han ment var feilbygget, dårlig proporsjonert og preget av manglende erfaring i galeibygging. Nordmenn, dansker, og russerne var suverent bedre i til dette under krigen mente han. Med det som bakgrunn ser det ut til at den store galeien kan ha vært en stor nok suksess til at den dannet basismodellen for en ny generasjon av store galeier.

Tordenskjold ødela galeien til slutt, under hans angrep på Nya Varvet, for blant de skip som var ble i brann og senket den 7. oktober 1719 var Wreden. Denne hadde, sammen med en annen galei, Carlus, utgjort en sperre over forsenkningen inn i havneanlegget. Begge skipene eksplodert og sank ned på bunnen av Götaelven. De var blitt tatt ut av tjeneste og bundet sammen for å forhindret angrep over forsenkningen ved å fungerer som en flytende sperremur med artilleri på seg.

Så langt er ikke vrakene funnet i mudderet utenfor Göteborg. Beskrivelser av galeiens utseende er vage, men en dansk tegning av Ulysses kan antyde Wredens mulige utseende: med et solidt hyttebygg på akterskipet, brede benker for roere, og et tak over stevnskytset på baugen.

Wreden[rediger | rediger kilde]

  • Deplasement: 360 tonn
  • Lengde:
  • Bredde:
  • Dybde:
  • Årer: 38 til 40 årer
  • Bestykning: 2 36-punds som stevnskyts og 2 6-punds akterover. 8 12-punds, 8 3-punds og 6 2-punds svingbass langs skipssider. I Dynekilen 14 12-punds, 3 4-punds og 2 3-punds svingbass.
  • Besetning: 170 mann.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Svenska Flottans Historia : 2. 1680-1814 (1945)
  • Guthorm Kavli, I Tordenskiolds kjølvann, 1990, ISBN 82-516-1352-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]