Hopp til innhold

Wozzeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alban Berg. Tegning av Emil Stumpp.

Wozzeck er en tysk opera av den østerrikske komponisten Alban Berg. Den ble skrevet mellom 1914 og 1922 og uroppført i 1925. Den er basert på skuespillet Woyzeck av Georg Büchner, som Berg overvar uroppførelsen av i 1914 og ble inspirert til å skrive en opera av. Siden har operaen etablert seg som en av de operaer som jevnlig oppføres. Den består av tre akter med fem scener i hver akt. Han skrev selv librettoen til operaen.

Operaen handler om en liten families sørgelige endelikt (faren - en antihelt i stykket - slår på grunn av skjebnens ugunst moren ihjel og drukner seg selv, hvorved deres felles sønn blir alene tilbake).

Hovedpersonen som både opera og det litterære forbilde bygger på, er en historisk skikkelse. J. C. Woyzeck talte blant de første gjerningsmenn som myndighetene undersøkte om var tilregnelig. Undersøkelsesresultatet fra Johann Christian August Clarus sa han var tilregnelig, virkelighetens Woyzeck ble dømt til døden den 27. august 1824 og henrettet i Leipzig. Det formodes at han led av depresjon, schizofreni, forfølgelsesvanvidd og depersonalisasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]