Wolof (språk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wolof
Wolof
Kart som viser utbredelsen av wolof i Senegal, Gambia og Mauritania.
Kart som viser utbredelsen av wolof i Senegal, Gambia og Mauritania.
Brukt iSenegal Senegal
Gambia Gambia
Mauritania Mauritania
RegionVest-Afrika
Antall brukere3 976 500[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Niger-kongo
Atlantisk
Nordatlantisk
Senegambisk
Wolof
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Offisiell status
Normert avCentre de linguistique appliquée de Dakar (CLAD)
Språkkoder
ISO 639-1wo
ISO 639-2wol
ISO 639-3wol – wolof
wofgambisk wolof

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på wolof
Wiktionary small.svg Wolof på Wiktionary

Wolof er et atlantisk niger-kongospråk som snakkes i Senegal, Gambia og Mauritania av nesten 4 millioner mennesker, og er morsmål for woloffolket. I motsetning til de fleste andre språk i Afrika sør for Sahara er ikke wolof et tonespråk.

Wolof er det mest talte språket i Senegal, og snakkes ikke bare av woloffolket (rundt 40 % av landets befolkning), men også av de fleste andre senegalesere. Det er mange variasjoner i dialektene av wolof i de forskjellige landa – for eksempel er det urbane «Dakar-wolof» i Senegals hovedstad wolof med fransk, arabisk og også litt engelsk innblanda.


«Wolof» er standard skrivemåte av språknavnet, og kan også referere til folkegruppa eller wolof-kulturen. For å hjelpe uttalen brukte franskspråklige publikasjoner tidligere skrivemåten Ouolof, og av samme grunn bruker av og til engelskspråklige publikasjoner skrivemåten Wollof, men da oftest når det gjelder varieteten gambisk wolof. Før det 20. århundret ble ofte termene «Volof» og «Olof» brukt.

Wolof har hatt noe innflytelse på vesteuropeiske språk. For eksempel kommer det norske ordet «banan» fra wolof banaana via portugisisk og spansk, mens ordet «yams» kommer fra wolof nyami («spise») via engelsk via portugisisk og spansk.

Referanser[rediger | rediger kilde]