Hopp til innhold

William Wellington Gqoba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Wellington Gqoba
FødtWilliam Wellington Gqoba
august 1840
Sør-Afrikas flagg
Død26. april 1888 (47 år)
Sør-Afrikas flagg
BeskjeftigelseJournalist og forfatter
NasjonalitetSør-Afrika

William Wellington Gqoba (født august 1840, død 26. april 1888) var en sørafrikansk dikter, oversetter og journalist. han var av xhosa-folket, og blir betegnet som en sentral xhosaforfatter fra 1800-tallet. Hans korte liv var begivenhetsrikt, og han arbeidet som vognbygger, kontorarbeider, lærer, oversetter av xhosa og engelsk, i tillegg til å være pastor.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Gqoba ble født i Gaba, ved Alice i provinsen Eastern Cape. Hans far var Gqoba av cirhaklanen, og hans bestefar var, Peyi, en disippel og nær medarbeider av Ntsikana, som hadde en grunnleggende rolle i xhosaenes litteratur og xhosaenes konvertering til kristendom.

Gqoba gikk på misjonsskolen ved Tyhume og deretter skolen Lovedale Institute. I mai 1856 ble han ansatt som vognbygger i Lovedale, senere arbeidet han et år i King William's Town før han endte i Brownlee Station. I 1858 ble han valgt inn som en av de eldre hos Tiyo Sogas misjonskirke i Mgwali.

Fra 1884 til han døde i 1888 var han redaktør av Isigidimi samaXhosa (The Xhosa Messenger). I den perioden publiserte han også egne artikler om Xhosafolkets historie.

Mest kjent er han likevel for sin poesi, og spesielt to lange dikt, «The Discussion between the Christian and the Pagan» og «The Great Discussion on Education». Begge diktene ble skrevet med en stil som var påvirket av John Bunyans The Pilgrim's Progress i Tiyo Sogas oversettelse på Xhosa. I begge diktene presenterer Gqoba argumenter fra både et kristent og et mer hedensk ståsted, og han lar de kristne argumentene vinne til slutt.

Gqoba døde ved Lovedale, near Alice.

Kilder[rediger | rediger kilde]