William Forrest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

William Forrest var en engelsk katolsk prest og poet som virket på midten av 1500-tallet. Både når han ble født og når han døde er ukjent og svært få detaljer om hans liv finnes. Han er kjent for å ha skrevet et lengre dikt om Katarina av Aragón hvor han gir en inngående opptegnelse om dronningen og hennes skilsmisse og senere for å ha vært prest hos Katarinas datter, den senere dronning Maria I av England.

I 1530 var han en av de som diskuterte kong Henrik VIII av Englands skilsmisse fra sin hustru Katarina fra Aragón på Christ Church ved UniversitY of Oxford. Han skrev et langt dikt om dronning Katarina. Han var tilknyttet læringsanstalten ettersom han mottok pensjon fra det i 1555.

Kort tid etter at dronning Maria I av England overtok styringen av England og begynte å brenne protestanter som kjettere ble William Forrest gjort til kongelig prest ved hoffet, men etter at dronningen, Maria den blodige som hun ble kjent som, døde i 1558 er det ingen videre detaljer om ham.

Man antar at han kanskje var en slektning av John Forest (14711538), en martyr hos fransiskanerne.

William Forest var en dyktig musiker og samlet noter fra andre samtidige komponister i England. Denne samlingen er fortsatt oppbevart ved Oxford. Det mest av den poesi han skrev ble aldri utgitt, hvilket ikke var uvanlig for lyrikere på midten av 1500-tallet. Hans poesi huskes ikke nødvendigvis for sine lyriske kvaliteter, men heller for at de kaster lys over samtidens politiske, religiøse og sosiale hendelser i den turbulente tudortiden i engelsk historie. Hans verker er «History of Joseph the Chaste» som finnes i manuskript i Oxford og British Museum. Et langt utdrag av hans dikt ble utgitt i en antologi i 1878 («Starkey's Life and Letters»). I et annet dikt, «A New Ballad of the Marigold», lovpriser han dronning Maria I, men hans kanskje mest interessant dikt er det omfattende «The History of Grisild the Second» som omhandler Katarina av Aragón og hennes skilsmisse. Diktet ble utgitt i sin helhet først i 1875. Hans skrev også om livet til jomfru Maria.

Et eksempel på hans poetiske stil er følgende innledende verselinjer fra J. P. Keena, Marian Poems of William Forrest, diss. Notre Dame, 1960:

Thy vyrgnall frutefull Brestes I Adore
that mynystred Nylke, of pure chaistyte
to Christe (goddes sun) prophecyed before
of thee, heere takinge owre humanyte,
who, feadinge Althinges: hym self fedde of thee,
Thyne Innocent, pure and Immaculet handes,
whyte as the lyllye, longe lymmer and small;
whiche lapped that lambe in swathelinge Pandes...

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]