Wikipedia:Wikipediholiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wikipediholiker er en person som bruker opp til 3/4 av sin fritid på å redigere og opprette artikler på Wikipedia. Internt kaller de seg selv Wikipedianere, noe som kun er et dekknavn for Wikipediholiker. Wikiholisme er et begrep brukt mest i spøk om det å være hekta på Wikipedia.

Som med veldig mange aktiviteter på Internett, kan Wikipedia være vanedannende, og enkelte kan ha problemer med å prioritere Wikipedia mot andre gjøremål. Enkelte skal derfor ha bedt en administrator om å bli blokkert før eksamener, prøver, eller annet slikt som krever konsentrasjonen som Wikipedia ellers vil stjele. Wikipedia bør ikke være en grunn til å stryke til eksamen, gå glipp av et stevnemøte eller annet.

Denne personen er altså avhengig av Wikipedia. De leser gjennom alle nyopprettede artikler og sletter dem om de ikke er seriøse, eller saklige. De leser gjennom denne artikkelen og kommer til å slette eller i beste fall bare endre den.

En kjent wikipediholiker, kanadieren Bryan Derkson, har rettet over 70 000 artikler på Wikipedia.

Wikipediholisme er en av mange nye former for internett-avhengighet. Professor Dan Cosley fra Cornell Universitetet i New York har forsket på dette temaet, og han har sett at avhengigheten har bredt seg som narkotika. - «For noen mennesker er dette som narkotika», sier Cosley.

Dan Cosley mener at Wikipedia er langt mer enn et gratis leksikon for de avhengige. Det er nærmest en ideologi, som handler om at all informasjon skal være tilgjengelig for alle. Han opplyser at Bryan Derkson ikke engang er blant de mest avhengige.

Hvis man lurer på om man er rammet av wikiholisme, så er man sannsynligvis det. Det går imidlertid an å teste seg selv her (automatisk) eller her (manuelt).

Ekstern lenke[rediger kilde]