Wikipedia:Wiki Loves Monuments 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wiki Loves Monuments 2015

Verdens største fotokonkurranse

Velkommen til portalen for Wiki Loves Monuments 2015[rediger kilde]

English · Norsk (bokmål)

Dette er det femte året Wikimedia Norge inviterer til fotokonkurransen Wiki Loves Monuments. Konkurransen handler om å ta det beste bildet av et kulturminne i Norge. Reglene for konkurransen finner du i boksen til høyre.

Du kan finne alle kulturminnene til konkurransen i Riksantikvarens kartverktøy, som inneholder samtlige kulturminner i Norge, inklusive de kommunalt vernede bygningene i Oslo. Du finner ellers en mer begrenset liste med de viktigste kulturminnene i Wikimedias kartverktøy, hvor rødt tegn markerer kulturminner som ennå ikke har bilde.

Vinnere 2015[rediger kilde]

Beste bilde Edmund Schilvold[rediger kilde]

Stjerneklar natt ved Lista fyr, Farsund Vest-Agder Foto: Edmund Schilvold

Spesialpris: Siri Uldal[rediger kilde]

For mange originale motiv som samiske kulturminner

Største innsats-pris[rediger kilde]

Jan-Tore Egge for flest fotos av kulturminner som tidligere ikke er lastet opp bilder av i konkurransen.


Andre innsendte bidrag

80 av de beste bildene fra årets WLM kan ses på lysbildevisning på Commons

Finalistene til Wiki Loves Monuments 2015 fra 30 land kan ses på Commons


Premier

Premiene i Wiki Loves Monuments 2015 vil ble delt ut slik:

  • «Beste bilde» (etter fotofaglige kriterier). Gavekort på 9000,-
  • «Største innsats» for flest bilder av nye kulturminner som ikke tidligere har vært fotografert i Wiki Loves Monuments. Gavekort på 3000,-
  • «Juryens spesialpris», viktig kulturminne, godt bilde for formidling/dokumentasjon. Gavekort på 3000,-

5 vinnere vil motta en bokpremie fra Riksantikvaren for bilder som ellers utmerker seg. Lykke til!

Last opp bildene i september![rediger kilde]

Det er viktig at du ikke starter selve opplastingen i august, da teller ikke bildene i konkurransen. Når september kommer, må du registrere deg med brukernavn og legge inn din e-post-adresse under innstillingene dineWikimedia Commons (slik at juryen kan kontakte deg hvis du vinner!). Det enkleste er å laste bildene rett inn med konkurransens opplastingsassistent - da blir malene satt opp automatisk og du kan bare fylle inn bildeinformasjonen og ID-nummeret på kulturminnet.

Du kan lese en enkel innføring i hvordan du enkelt laster opp bilder. Se File:Wiki Loves Monuments eksempelbilde.jpg for et eksempel på hvordan et opplastet bildet blir seende ut om du bruker opplastingsassistenten.

I september kan du også velge å legge i bildene manuelt på Wikimedia Commons, dersom du ikke vil eller kan bruke opplastingsassistenten. Hvis du bruker den manuelle tjenesten må du legge inn både malen {{Wiki Loves Monuments 2015|no}} og {{Monument Norge|ID i kulturminnebasen}} i bildebeskrivelsen. Kulturminnets ID-nummer finner du i kulturminnelistene.

Uavhengig av om du bruker assistenten eller gjør innlastingen manuelt, kan du etter endt opplasting for sikkerhets skyld sjekke at malene {{Wiki Loves Monuments 2015|no}} og {{Monument Norge|ID i kulturminnebasen}} kom med i bildets databeskrivelse, slik at juryen finner bildet og det kulturminnet som er avbildet.

Alle bilder som ligger i kategorien Images from Wiki Loves Monuments 2015 in Norway ved konkurranseslutt, og som overholder reglene, blir vurdert av juryen.

Ressurser og oversikter[rediger kilde]

Dette bildet av Skarnsundbrua vant førsteplass i den norske konkurransen i 2014.
Dette bildet av Jøvik handelssted vant tredjeplass i den internasjonale konkurransen i 2014.
2015
2014
2013
2012
2011

Juryen består av