Wikipedia:Wiki Loves Monuments 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konkurransen ble avholdt i september 2011. Førstepremien i den norske konkurransen ble vunnet av Marius Meyer.

Wiki Loves Monuments 2011 var en europeisk fotokonkurranse som ble arrangerert i september 2011. Temaet for konkurransen var fredede / bevaringsverdige kulturminner. En jury bedømte de beste bildene i den norske konkurransen, og vinnerbildene kvalifiserte seg til den internasjonale konkurransen. 1200 bilder av norske kulturminner ble innsendt mens konkurransen pågikk.

Wiki Loves Monuments ble organisert som en europeisk konkurranse i 2011. Bilder du tar av fredede / bevaringsverdige bygninger og elementer kan lastes opp fra et av de mer enn ti deltagende landene i september. Det gir deg en sjanse til å vinne en av de mange premiene som stilles til rådighet i hvert enkelt land. Til slutt har du også en mulighet til å vinne en av de europeiske premiene.

Konkurransen ble arrangert i samarbeid med andre chapters innen Wikimedia (som organiserer konkurransen i sine land) og nasjonale og europeiske organisasjoner som er engasjert innen kulturarv.

En oversikt over deltagerland og deres status finnes på prosjektsiden på Wikimedia Commons.

Regler for konkurransen[rediger kilde]

Konkurransen har noen få og enkle regler:

  1. Du må selv ha tatt bildet.
  2. Bildet må lastes opp med en fri lisens - Creative Commons navngivelse del på samme vilkår 3.0
  3. Bildet må lastes opp på Wikimedia Commons i september 2011, det kan imidlertid gjerne være tatt før det.
  4. Konkurransen gjelder kun monumenter utpekt av kulturvernmyndighetene, en fullstendig oversikt finnes her.
  5. Du må ha lagt inn en e-postadresse på kontoen din på Wikimedia Commons, så vi kan kontakte deg om du vinner.
  6. Merk bildet på Commons med malene {{Wiki Loves Monuments 2011|no}} slik at organisatorene finner det, og med {{Monument Norge|<id i kulturminnebasen>}} slik at juryen ser hvilket kulturminne det er tatt bilde av. Disse malene legges til automatisk om du bruker opplastingsassistenten, se #Hvordan_laste_opp_bilder.

Vinneren av konkurransen utpekes av en jury, se under.

Kriterier[rediger kilde]

Juryen vil både legge vekt både på det rent fototekniske (komposisjon, perspektiv, skarphet, fargegjengivelse osv.) og på hvor nyttig det er for wiki-prosjektene.

For tips til hvordan du skal ta teknisk gode bilder, se Commons:How to take pictures for Wikimedia Commons og Commons:Image guidelines.

Det vil telle positivt om bildet har gode metadata – det vil si en god beskrivelse av bygningen eller gjenstanden som er fotografert, geografiske koordinater, opplysninger om arkitekt / kunstner, god kategorisering på commons osv. Gode metadata gjør bildet lettere å finne for andre brukere.

Jury[rediger kilde]

Juryen skal velge ut ti fotografier som går videre til den internasjonale konkurransen og finne vinnere i den norske konkurransen. Juryens avgjørelse er endelig.

Juryen består av:

  • Lars Roede
  • Marius Arnesen
  • Jacques Hvistendahl
  • Sølvi Ediassen

Jurymedlemmer kan selv ikke delta i konkurransen.

Den norske vinnerne er sannsynligvis klare i løpet av oktober. De europeiske vinnerne vil kåres i desember.

Premiering[rediger kilde]

I den norske konkurransen bidrar Canon med digitale kameraer som premie til de seks beste fotografiene.
1. premie : Canon EOS-60D
2. premie : Canon Powershot SX230
3. - 6. premie : Canon Powershot A3300

For en oversikt over premier på europeisk nivå, se [1] (listen er ennå ikke komplett).

Video[rediger kilde]

Internasjonalt er det satt opp en ekstra premie for beste videobidrag. Reglene er tilsvarende som for fotokonkurransen. Se [2] for mer informasjon.

Merk at videobidragene ikke tar del i konkurransen i Norge, men kun konkurrerer internasjonalt.

Hvordan delta i konkurransen[rediger kilde]

Hvordan laste opp bilder[rediger kilde]

Det er laget en egen opplastingsassistent («upload wizard») for konkurransen. Den finnes her. Bruker du denne opplastingsassistenten blir bildet ditt automatisk merket slik at det blir med i konkurransen. Opplastingsassistenten passer også på at du setter på en id som identifiserer bildet i Riksantikvarens kulturminnebase.

Det er frivillig å bruke opplastingsassistenten, og du står fritt til å heller laste opp bildet til Wikimedia Commons på andre måter dersom du heller ønsker det. Hvis du laster opp på andre måter må du passe på at de to malene {{Wiki Loves Monuments 2011|no}} og {{Monument Norge|<id i kulturminnebasen>}} blir mer på bildebeskrivelsessiden.

Se Fil:Wiki Loves Monuments eksempelbilde.jpg for et eksempel på hvordan et opplastet bildet blir om du bruker opplastingsassistenten.

Påmelding[rediger kilde]

Ingen påmelding er nødvendig. Alle bilder som ligger i kategorien Images from Wiki Loves Monuments 2011 in Norway ved konkurranseslutt og som ellers overholder reglene blir vurdert av juryen.

Dobbeltsjekk at du har lagt inn e-postadresse på Wikimedia Commons, i tilfelle du vinner! (se #Regler_for_konkurransen)

Hvilke kulturminner i Norge du kan ta bilde av[rediger kilde]

Konkurransen tar utgangspunkt i Riksantikvarens kulturminnedatabase (se [3]). Denne databasen inneholder ca. 123 000 objekter, men en stor del av disse er automatisk fredete arkeologiske funnsteder som ikke egner seg for en allmenn fotokonkurranse. Noen kulturminnekategorier er derfor tatt ut, slik at antall kulturminner med i konkurranselistene er 9700.

Merk at Riksantikvarens lister på ingen måte inneholder alle kulturminner i Norge, det finnes også mange regionale og lokale lister. Disse har imidlertid varierende kvalitet og finnes i en rekke ulike formater. Av praktiske årsaker har derfor organisatorene av Wiki Loves Monuments Norge 2011-konkurransen valgt å bruke Riksantikvarens liste i konkurransen i denne omgang, men vi håper å kunne ta med flere ulike databaser i fremtidige konkurranser av lignende art.

Lister for konkurransen ligger her, sortert fylkesvis. Merk at det kan skje endringer i listen helt opp til konkurransestart, så sjekk at det du har tenkt tenkt å ta bilde av fortsatt står på listen i det konkurransen starter.

Hvis du finner åpenbare feil i listene eller har spørsmål kan du si i fra på Wikipedia-diskusjon:Wiki Loves Monuments 2011. Du kan også ta ting direkte til Jørund Leknes.

Presseinformasjon[rediger kilde]

Pressekontakt[rediger kilde]

Jørund Leknes, styremedlem i Wikimedia Norge og ansvarlig for Wiki Loves Monuments 2011 i Norge.

e-post: jorund.leknes@gmail.com

Eksterne lenker[rediger kilde]