Wikipedia:Vedlikeholdsmaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det er laget et system for vedlikeholdsmaler som baserer seg på utstrakt gjenbruk. Dette gjør at tildels mye funksjonalitet er tilgjengelig via vedlikeholdsmalene, men det forutsetter også ryddighet i oppsett og bruk av malene. Systemet forutsetter at en del grunnprinsipper følges; mest mulig av meldinger til brukeren går via systemmeldinger for å kunne lokalisere malens språk til brukerens valgte språk, mest mulig av utlegget kontrolleres via styling, og eskalering av meldinger følger noen få sentrale prinsipper.

Det er også en forutsetning at maler er forankret i klare regelverk slik at det ikke er tvil om hva de betyr og tolking av dem. Fortrinnsvis bør det være en direkte kopling mellom mal og regelverk som understøtter bruk av malen. På denne bakgrunn er det lagt opp til at lead inn i meldingen alltid skal ha lenke til en side som klargjør hva som er gjeldende regelverk for bruk av malen.

Det er en sentral mal {{$maintenance}} i systemet som håndterer innsamling av de forskjellige systemmeldinger, tester på hvilken data som finnes og som organiserer det endelige utlegget.

Systemmeldinger[rediger kilde]

Alle systemmeldinger er organisert utfra en rot Mediawiki:Maintenance. Dette leddet utøkes deretter med parameteren for level (nivå) alternativt parameteren som brukes for type. Noen av systemmeldingene er felles for alle malene og er definert for det aktuelle nivået. Dette inkluderer blant annet tekststrenger knyttet til eskalering av meldingen. Noen meldinger er spesifikke for den enkelte typen mal, og de inkluderer blant annet den generelle beskrivelsen av hva malen gjelder.

Merk at systemmeldinger som blir lagt inn direkte kun er tilgjengelig via Special:Prefixindex, siden Spesial:Alle_systembeskjeder som ellers brukes for å slå opp i systemmeldinger fungerer ikke.

Det er også systemmeldinger som brukes for annet enn kommunikasjon med sluttbrukeren.

Styling[rediger kilde]

For å få styling til å fungere transparent og effektivt så er det brukt klasser på flere nivåer. det brukes klasser for å angi messagebox som er den generelle innpakningen, maintenance som er den generelle malen, level som kan være en av syv nivåer, type som kan følger malen som instantierer malen, timeout som angir om malen har løpt ut på tid som følge av påført tidsstempel eller via manglende aktivitet som merkes som inactivity. Til slutt er det value som brukes for å angi at titleattributtet brukes for å formidle en maskinlesbar statusmelding, slik det beskrives i forbindelse med microformat.

Ved å respektere disse klassene og bruke selektorer aktivt på style-sidene for de enkelte draktene så kan det lages utlegg som visuelt stemmer bedre overens med dem. I de fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å visuelt formidle de generelle egenskapene til en melding, typisk hvilket nivå den er på. Hvis det er ønskelig å formidle visuelt veldig finmasket informasjon slik som typen til den enkelte malen så vil styledefinisjonene bli mer omfattende. Det er imidlertid sannsynlig at det er tilstrekkelig å formidle nivået på meldignen, og da er det neppe behov for særlig mange fler enn de syv som er angitt i den sentrale malen.

Merk at mer komplekse effekter kan oppnås ved å kombinere styling med Javascript, ikke minst kan det være aktuelt å skjule enkelte nivåer for lesere og så slå de på hvis sluttbrukeren forsøker å redigere.

Eskalering[rediger kilde]

Når en artikkel eskalerer så vil den dels få angitt nye klasser som angir hvorfor den har eskalert, og dels vil den bli plassert i egne kategorier. Disse kategoriene kan så sjekkes via andre kategorier for å kunne ta ut vedlikeholdsrapporter. Verktøy for å gjøre snitt mellom kategorier er tilgjengelig både på Toolserver (CatScan) og som egne egne tilleggsfunksjoner (to be done).

Se også[rediger kilde]