Wikipedia:Tinget/Arkiv/2017-42

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Skal vi bli med på testing av RemexHtml?[rediger kilde]

Vi har klart å bli kvitt nesten alle alvorlige feil rapportert av Special:LintErrors, og nokså mye av de middels alvorlige feilene. Hurra til oss! Jeg hadde vel ikke trodd det skulle gå så greit å rydde i feilene, det er nokså mange tusen feil som har forsvunnet på noen uker!

Det her har plassert oss i en litt spesiell situasjon. Vi er et prosjekt hvor det er mulig for utviklerne å se hva som er feil, samtidig som vi er et middels stort prosjekt og har mange nok sider til at de fleste feilsituasjoner finnes. Det gjør at vi er et attraktivt testcase for å bytte ut Tidy (aka HTML4) med RemexHtml (aka HTML5). Vi må ikke, for det er også mulig å bruke fawiki som testcase, men der er det vanskeligere for utviklerne å se hva som er feil. Hvis vi sier ja til å prøve løsningen så kan vi få noen nye og uvanlige feil, men neppe noe vi ikke klarer å løse. De fleste av oss vil vel ikke se at noe er galt overhodet.

Vi kan vente på at andre tester for oss, eller vi kan melde oss på. Jeg er for at vi er med og hjelper utviklerne. Hva sier dere? Skal vi bli av de første som skifter fra Tidy og til RemexHtml? (phab:T89331) — Jeblad 10. okt. 2017 kl. 09:27 (CEST)

Omtrent som vanlig skjønner jeg minimalt av det som skjer, men i djup beundring for det tekniske arbeidet og lintejobben sier jeg tut og kjør. Hilsen GAD (diskusjon) 10. okt. 2017 kl. 10:46 (CEST)
@GAD: Dette er greia som rydder opp i feil som skribenter gjør i artikler. Når en side blir et eneste kaos etter en mindre endring så er det ofte denne ryddejobben som har feilet. Fordi vi (Wikimedia) har skiftet til HTML5, mens Tidy lever videre i HTML4, så får vi stadig oftere problemer med hva kan rette av feil. Vi vil helst rette mest mulig automatisk uten å måtte involvere skribentene, og der vi må involvere dem så ønsker vi så klare og distinkte feilmeldinger som mulig. — Jeblad 10. okt. 2017 kl. 14:46 (CEST)
Tommel opp fra meg også. Som du sier, eventuelle feil vil vel ligge i koden og ikke i det vi ser. --Torstein (diskusjon) 10. okt. 2017 kl. 10:48 (CEST)
HTML5 er genialt, så jeg er med. Første setning på siden om å bytte ut Tidy er «Tidy has had a large number of bugs filed against it and is also based on HTML4 semantics.» God nok grunn for meg. - Soulkeeper (diskusjon) 10. okt. 2017 kl. 10:59 (CEST)
Om jeg ikke har misforstått fullstendig, så er HTML5 en forbedring som kommer uansett. Synes det er en god idé å være med på testingen (så lenge de mest alvorlige feilene er luket ut, og det ikke påfører bidragsyterne her altfor mye ekstraarbeid). Mvh --- Aldebaran (diskusjon) 12. okt. 2017 kl. 13:46 (CEST)
Dette burde ikke lede til noen store ulemper for våre lesere, og så lenge vi har noen som er villige/ivrige på å rydde opp i disse feilene ser jeg ingen grunn til å skulle la være med å prøve dette. Ser at eswiki har tatt det i bruk, og at fawiki har en task på dette. Jeg sier - go ahead. Haros (diskusjon) 11. okt. 2017 kl. 20:24 (CEST)
Og så lang tid tok det å få utført en endring som lå klar til å bli implementert. Tasken er resolved. Haros (diskusjon) 12. okt. 2017 kl. 09:23 (CEST)
Oi, det var raskt! Jeg trodde det ville komme med ordinær utrulling neste uke.
Noen sider kan ha blitt endret, men det vil nok bli synlig etter hvert som sider blir regenerert. Hvis dere ser noe som virker litt odde og rart, så sjekk «Sideinformasjon» i venstremargen. Helt nederst på siden blir mulige feil listet. Det er fortsatt en hel del feil selv om de mest alvorlige er fikset. — Jeblad 12. okt. 2017 kl. 11:12 (CEST)
Men hva betyr feilene? F.eks. på Troms ser jeg at det er én feil av typen «Fjernede tagger». Det sier meg lite. Er det en HTML-tag som ikke er lukket, eller noe som mangler helt, eller ingenting å bry seg om? - Soulkeeper (diskusjon) 12. okt. 2017 kl. 12:08 (CEST)
Noen av forklaringene er litt kryptiske, og nokså mange av dem lider under it-folks typiske veldig kortfattede forklaringer. Det kunne også vært mer eksempler. Skal sette opp litt forklaring nedenfor. — Jeblad 12. okt. 2017 kl. 12:23 (CEST)
Disse fortjener å havne på en egen hjelpeside eller lignende. Eller kanskje det går an å inkludere dem på Spesial:LintErrors? - Soulkeeper (diskusjon) 12. okt. 2017 kl. 13:55 (CEST)

Ser absolutt ingen grunn til å bruke Wikipedia på norsk som testingsarena. Etter alle påstandene i forbindelse at noen ønsket flytting fra no.wikipedia.org til nb.wikipedia.org som viste seg å være feil så skal vi ikke gå inn i flere påstander om at alt er enkelt. Ikke kjør boter på dette og la det ligge inntil det eventuelt er ferdig og faktisk blir vurdert innført. Hvis de kommer uansett så kan det komme da. Vi trenger ikke å brukes til testingsarena. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 12. okt. 2017 kl. 20:56 (CEST)

To late. — Jeblad 12. okt. 2017 kl. 21:02 (CEST)
I det minste rakk du å representere den åpenbart utbredte holdningen om at nowiki skal være seg selv nok. - Soulkeeper (diskusjon) 13. okt. 2017 kl. 12:20 (CEST)
Unødvendig kommentar, Soulkeeper! Én bruker uttrykker motforestillinger, mens resten er enige og gir tommel opp! Hvordan du greier å tolke dette som "Åpenbart utbredt holdning (mot)" er vanskelig å forstå for meg. Slike slengbemerkninger er ikke konstruktive. --- Aldebaran (diskusjon) 13. okt. 2017 kl. 17:41 (CEST)
Enten misforstår du det jeg sier, noe feilsiteringen din forsåvidt kan tyde på, eller så har du ikke fått med deg at den holdningen jeg nevner er solid etablert her på berget. I så fall så har du rett og slett ikke har fulgt med. Denne saken eksisterer ikke i et vakuum. - Soulkeeper (diskusjon) 13. okt. 2017 kl. 18:01 (CEST)
Joda, jeg har fulgt med (takk for personangrepet, det understreker på en måte poenget mitt). Tittelen på tråden er:"Skal vi bli med på testing av RemexHtml?" - altså et spørsmål om hva vi andre synes. At noen svarer på spørsmålet og gir uttrykk for et annet synspunkt enn deg, betyr ikke at det eksisterer en sammensvergelse mot noe eller noen. Debatt-klimaet her inne blir ikke bedre av at folk begynner med personangrep istedetfor å ta for seg argumentene/synspunktene som blir lagt fram. --- Aldebaran (diskusjon) 13. okt. 2017 kl. 19:36 (CEST)
Å påpeke holdninger som ligger oppe i dagen er langt ifra det samme som å angripe personer. Hvis noen føler seg truffet så syns jeg de heller kan ta en runde med seg selv. (Hva de velger å gjøre med stråmennene sine blåser jeg derimot en lang marsj i.) - Soulkeeper (diskusjon) 13. okt. 2017 kl. 21:15 (CEST)
For all del - kjør på og kritisér folk for hva du tror de mener - istedet for hva de faktisk skriver (og beskyld gjerne andre for å bedrive stråmannsargumentasjon). --- Aldebaran (diskusjon) 14. okt. 2017 kl. 00:09 (CEST)
Det er lov å være skeptisk her og vi bør være forsiktig. Dog i dette tilfellet støtter jeg fullt og helt denne endringen. Det ser ut til å ikke skape for mye støy og er meget positiv på både kort- og lang sikt. Nsaa (diskusjon) 22. okt. 2017 kl. 12:20 (CEST)


Noen forklaringer[rediger kilde]

De forskjellige gruppene i Spesial:LintErrors kommer av hvor alvorlige feilene er, og hvor synlige de er. — Jeblad 12. okt. 2017 kl. 12:56 (CEST)

Takk for eksemplarisk forklaringer. Nsaa (diskusjon) 22. okt. 2017 kl. 12:18 (CEST)
Høy prioritet
  • Tabelltagg som bør slettes: Dette er tabeller som startes inne i andre tabeller uten at de er plassert i en tabellcelle. Da fjerner Tidy de ytre elementene inntil utlegget blir gyldig. Ofte skjer dette som følge av at maler blir feilplassert inne i tabeller. Et typisk eksempel er noe ala <table><tr><table> hvor siste table er inne i en tr istedenfor en td. (mw:Help:Extension:Linter/deletable-table-tag)
  • Feilnøstede tagger med forskjellig gjengivelse i HTML5 og HTML4: Dette er ofte formatering som nøstes feil, ofte fordi wikikode og html blandes, og hvor feilen blir synlig. Et typisk eksempel er noe ala <span>'''foo</span>''' hvor span inneholder en bold fra wikikode som så stenges utenfor span-elementet. (mw:Help:Extension:Linter/html5-misnesting)
  • Løsning for paragrafinnpakningsfeil: Dette er en slem feil, for her gjør faktisk RemexHtml feil. Feilen oppstår som følge av at det finnes et linjeskift inne i et inline-element. Linjeskift brukes for å skyte inn p-tagger som er et blokk-element. Blokk-element kan ikke være inne i inline-element, så dermed oppstår det en feil. (mw:Help:Extension:Linter/pwrap-bug-workaround)
  • Selv-stengte tagger: Dette er en konstruksjon som ofte brukes for å avbryte en eller annen form for prosessering. Et typisk eksempel er <span/> som er lovlig for mange elementer, men ikke alle. Dette er ikke lovlig for span-elementer. I mange tilfeller kan en bruke <nowiki/> som erstatning. (mw:Help:Extension:Linter/self-closed-tag)
  • Tomromstolkingsfeil: Dette er en litt snål feil som av og til blir synlig, men ofte vil bli usynlig. Noen elementer kan starte med et tomrom, og når html-koden ryddes så flyttes tomrommet foran elementet. Et typisk eksempel er noe ala foo<span> bar</span> hvor koden etter prosessering blir foo <span>bar</span>, dvs at tomrommet er flyttet foran span-elementet. Ofte er dette synlig, men ikke alltid. (mw:Help:Extension:Linter/tidy-whitespace-bug)
Middels prioritet
Lav prioritet
  • Manglende slutt-tagg: Dette er tagger som åpnes og uten at de stenges igjen. Når RemexHtml rydder i koden så brukes en del regler for å bestemme hvor slutt-taggen skal stå, men dette blir ikke alltid riktig. Et typisk eksempel er noe ala <table><tr><td><i>foo<td><i>bar<td><i>baz</table>. Korrekt fiks er å alltid stenge tagger på riktig sted. Vi har et par brukere som åpner tagger inne i tabeller uten å stenge dem. Dette er ikke lurt, og var nok heller ikke lurt når de gjorde det flere år tilbake. Nå må disse artiklene ryddes. (mw:Help:Extension:Linter/missing-end-tag)
  • Avleggse HTML-tagger: Dette er utgåtte tagger. Egentlig litt kjipt, for vi har brukt mange av disse. Eksempler er big, center, tt, osv. Her er det ikke annet å gjøre enn å finne ut hvordan vi skriver om de aktuelle tekstene. Noen av taggene kan vi erstatte med maler, hvor malene gjør de samme tingene gjennom styling. (mw:Help:Extension:Linter/obsolete-tag)
  • Fjernede tagger: Dette er start og slutt-tagger hvor slutt eller start mangler, eller er plassert slik at det er umulig å finne ut hvor den motstående taggen skulle stå. Som oftest er det slutt-taggen som finnes uten at start-taggen kan påvises. Denne feilen kan også oppstå fordi det finnes et element mellom start og slutt-tagg som gjør at de ikke kan kobles. (mw:Help:Extension:Linter/stripped-tag)