Wikipedia:Overkategorisering/Snittet av sted og yrke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det følgende ble opprinnelig postet på diskusjonssiden til en:WP:OCAT som et kort personlig essay som forklarer håndtering av underinndeling av Kategori:Personer fra California inn i yrkesgrupperinger innen Kategori:Personer fra California etter yrke. Etter forslag fra noen redaktører arkiverer jeg innlegget her som et essay for referanse.

Angående snittet av stat og yrke[rediger kilde]

Jeg har vært i prosessen med å gjennomgå og fullføre opplegget for Kategori:Personer fra California etter yrke som ble satt opp for en tid tilbake som en måte å indeksere den eksepsjonelt store Kategori:Personer fra California etter yrke. Siden arbeidet jeg gjør med den kategorien er noe relatert til den nylige diskusjonen om snittet av sted, tenkte jeg at jeg skulle dele noen kommentarer om målene til et opplegg som Kategori:Personer fra California etter yrke og hvordan det relaterer seg til OCAT.

OCAT har selvsagt rett i at i de fleste tilfeller trenger du ikke dele emner etter geografisk grense. Dette er spesielt sant for emner hvis kategorier ikke er spesielt store og for geografiske grenser som er spesielt små. For eksempel tror jeg ikke at de fleste byer, eller til og med de fleste stater, trenger en komplett underinndeling etter yrke fordi antall artikler som er involvert ikke egentlig er store nok for å gjøre det nyttig. Og for noen yrker gjør det ikke en stor forskjell at personen er i en by eller i en annen by.

Det kan imidlertid være nyttig å opprette et underinndelingsopplegg for virkelig store geografiske kategorier. Tenk på det fra leserens perspektiv ved bruk av kategorisystemet. Hvis jeg er en leser som er interessert i å lese raskt gjennom arikler om notable Californianere, for eksempel, vil jeg trolig ønske å se biografier om personer i lignende profesjoner snarere enn bare en stor alfabetisk liste etter navn. (Et annet sannsynlig scenario ville være at jeg ønsker å se personer innen spesifikke byer eller fylker, men jeg holder meg til yrker her.) Jeg vil kanskje lese om artister fra staten, eller om forretningsfolk eller militærfolk etc., avhengig av hva min spesifikke interesse er. Så snarere enn å presentere en massiv telefonkatalog med navn for leseren, er det nyttig å gruppere disse navnene inn i brede yrkesunderkategorier. Derfor vil de opptre i Kategori:Skribenter fra California istedenfor at de plasseres i Kategori:Personer fra California.

For at et slikt opplegg skal være nyttig må det dekke fullstendig alle biografier, altså at teoretisk sett skal alle biografier passe innen en av underkategoriene. For å kunne oppnå dette, må kategoriene være brede, toppnivåyrkesgrupperinger tilsvarende dem i Kategori:Personer etter yrke. Å bruke toppnivågrupperinger fra Kategori:Personer etter yrke er faktisk en måte å sørge for at opplegget er i samsvar med lignende yrkesopplegg. Målet er å holde hver av yrkeskategoriene så brede som mulig mens alle biografiene likevel dekkes. (Det nåværende settet ser ut til å gjøre en ganske god jobb på den fronten.)

Så angående å unngå kategorirot og for spesifikke kategorier, tror jeg at nøklene når man skal betrakte yrkesinndelingsopplegg for et område er:

  • Er området stort nok til å berettige det? Hvis det ikke er et tonn med biografier i foreldreområdet, er det trolig ikke verdt arbeidet å underinndele dem
  • Hvis en komplett underinndeling synes å være nyttig, hold yrkesgrupperingene så brede som mulig. Jeg anbefaler å bruke kategorier listet under Kategori:Personer etter yrke som modell, og bruke en kategoribeskrivelse slik som "Denne kategorier innholder personer som faller inn under Kategori:Personer fra California og hvis yrke faller inn under Kategori:Entertainere". Disse brede underkategoriene skal vanligvis ikke være videre underinndelt med mindre det allerede er et veletablert opplegg (f.eks. er Skuespillere og Musikere allerede underinndelt etter stat, så disse underkategoriene eksisterer ikke under forelderen til Kategori:Entertainere fra California.)
  • Ikke erstatt nasjonale kategorier med kategorier for stater elle byer innen en artikkel fordi ikke alle stater og byer har yrkesgrupperinger. For eksempel skal en skribent fra California være under både Kategori:Amerikanske skribenter (eller en underkategori) og Kategori:Skribenter fra California. Husk at målet her ikke er å underinndele yrket, men ganske enkelt å underinndele det geografiske området.

Uansett tror jeg at med alt fram og tilbake i de siste få dagene med denne retningslinjen om ordleggingen for snitt etter sted, tror jeg at jeg vil gi et spesifikt eksempel på et unntak til regelen og hvordan jeg har håndtert den for å bidra til å redusere mulige konflikter og vedlikeholde et opplegg for en spesiell stat som forhåpentligvis er nyttigere for leseren enn bare en enorm liste over navn. Jeg tror du virkelig må se nøye på en hvilken som helst gitt stat- eller bysituasjon før du går i gang med med komplett underinndeling. Og på samme måte må du nøye tenke gjennom hvorvidt

Vel, tilbake til opprydningen jeg har gjort. Men forhåpentligvis er dette tankeføde for ting å ta i betraktning angående spesifikke yrker-etter-stat og yrker-etter-by-opplegg. en:User:Dugwiki 16:12, 16 August 2007 (UTC)